От Брюксел Румен Радев призова да се направи всичко възможно и да се избегне пик

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:17, 22.10.2021 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

България и Румъния дипломатично не са били сочени с пръст заради ниските нива на ваксинирани на срещата на върха в Брюксел - стана ясно от думите на президента Румен Радев. Според него трябва да бъде направено всичко възможно, за да се избегне пик в България, който ще доведе до висока заболеваемост и много починали. Радев коментира, че би свикал заседание на Консултативния съвет за национална сигурност по темата, ако партиите имат ясни и конструктивни позиции.

Президентът Румен Радев призова за разбиране за това, което прави правителството за справяне с пандемията, въпреки че той самият имал критики за някои аспекти за начина на въвеждане на мерките. Евролидерите настояха за повече усилия в борба с дезинформацията по отношение на ваксините, особено в социалните медии.

"Отдавна има ваксини, всеки ден се говори за ваксини от специалисти от най-различен спектър. Всеки ден се призовават хората, но това е състоянието към момента. България и Румъния бяха единствените държави, които без да се дават имената, това беше доста дипломатично от госпожа Урсула фон дер Лайен, когато тя представи своя брифинг. Вече средният процент за ЕС е над 75, доста държави са над 90 и нагоре, включително тук в Белгия", коментира държавният глава.

Днес европейските лидери обсъждаха миграцията и охраната на външните граници на ЕС. България е поискала от Брюксел ясен оперативен план в случай, че рязко нарасне натискът на мигранти към границата ни. Няколко държави поискаха ЕС да може да строи огради в случай на заплаха, но до конкретни решения по този въпрос не се стигна.

По време на срещата Радев е разговарял и с германския канцлер Ангела Меркел за започването на преговори за членство с Република Северна Македония.

"Тя е приела за своя кауза България да отвори врата на Северна Македония за европейската интеграция още тази година. Решаващият съвет, знаете, ще бъде през месец декември. Аз имам ясни аргументи по темата и затова поне 5 пъти говорих с нея по тази тема", коментира Румен Радев.

Европейските лидери се сбогуваха с германския канцлер Ангела Меркел, за която днешният съвет беше последен. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се обърна към нея в емоционална реч и каза, че Съветът без нея ще бъде като Рим без Ватикана или като Париж без Айфеловата кула. Ще ни липсва вашата мъдрост, особено в тези трудни времена, допълни още Мишел.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мария Сакари сломи Халеп за полуфинал в Москва
Мария Сакари сломи Халеп за полуфинал в Москва
Рязък скок на ваксинацията е отчетен през последното денонощие
Рязък скок на ваксинацията е отчетен през последното денонощие