НОВИНИ

От нашите пратеници: Хиляди бежанци остават блокирани на турско-гръцката граница

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:18, 05.03.2020
Чете се за: 01:24 мин.
По света

Политическото напрежение между Турция и Гърция не стихва. Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу отправи остри критики за поведението на гръцките власти към бежанците, струпани в т.нар. ничия земя край Одрин.

Турция разполага от днес 1000 военни по границата с Гърция, за да спре изтласкването на мигранти обратно към страната. Турският вътрешен министър посети граничния район на Пазаркуле и обяви, че гръцките полицаи са ранили 164 мигранти.

След близо седмица раздяла мъж от Афганистан успя да намери 12-годишната си дъщеря. По време на безредиците по границата малкото момиче изчезва сред тълпата. Историята има щастлив край благодарение на помощта на доброволци.

Тази сутрин пътят на бежанците към гръцката граница остана блокиран. Ничията земя беше проверена по въздух лично от вътрешния министър на Турция. ю

Сюлейман Сойлу, министър на вътрешните работи на Турция:
139 000 са преминалите през Одрин бежанци. Те причиниха смъртта на трима от тях, използваха срещу тях сълзотворен газ произведен през 1978 г. Гръцката страна направи това. Раниха 164. Тази сутрин изпратихме 1000 специално екипирани полицаи от спецчастите, за да спрем изтласкването на мигранти обратно в страната. Подсигурили сме и патрулни лодки. Няма да позволим човешките права на хората по границите ни да бъдат нарушавани.

Първите, върнати от жандармерията, бяха сирийско семейство с няколко малки деца. Други пък бяха докарани с коли до Пазаркуле.

Преди да се качат на стоп мигрантите от Мароко са вървели пеша 18 дни. Надяват се блокадата да падне скоро, за да мога да продължат пътя си към Германия.

Жена от Мароко: Искаме ново бъдеще. Вървим пеша през Турция вече 18 дни. Спим в гората. Толкова е трудно. Студено е, но трябва да се справим. Не знаем пътя, разпитваме хората за посоката.

Някои от върнатите са намерили временно убежище Одрин. Няколко сирийски семейства споделят, че трябва да се грижат за децата без да имат достатъчно вода и храна. В подобни условия живеят десетки бежанци в покрайнините на Одрин. Хората използват всяка една възможност, за да се скрият от лошото време.

Мигрант от Сирия: Ето това е нашата къща. Така се спасяваме от студеното време и дъжда. Много сме уморени.

Хората обаче разказват, че не биха се върнали в Сирия.

Мигрант от Сирия: Всеки човек като мен, когато завърши трябва да отиде в армията. Това е много опасно, почти сигурно е, че ще умреш. Не искам да се бия. Искам да отида в Нидерландия, само за да съм в безопасност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водач на джип нападна възрастен шофьор заради спор на пътя
Водач на джип нападна възрастен шофьор заради спор на пътя
Родни хотелиери прогнозират фалити след загуби заради коронавируса
Родни хотелиери прогнозират фалити след загуби заради коронавируса