НОВИНИ

От нашите пратеници в Белград: Цветя и свещи пред училището в памет на жертвите

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
23:00, 03.05.2023
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Слушай новината

Трагедия в училище в Белград. 13-годишен застреля 8 свои съученици и охранител. Ранени са още 6 деца, а учителка е в тежко състояние. Няма данни за пострадали български деца, увери за БНТ посланикът ни в Белград Петко Дойков.

Вижте повече в прякото включване на Йоана Миланова

Тежък и безкрайно тъжен ден за Сърбия. В момента пред училището, където 13-годишният Коста застреля осем свои съученици и един охранител, има много хора, дошли да отдадат почит към жертвите и да запалят свещ в тяхна памет.

От утре в Сърбия започва тридневен траур, а днешният ден беше определен от президента Александър Вучич на страната като един от най-трудните.

"Днес е един от най-трудните дни в най-новата история на Сърбия. Обединени в тъгата трябва да потърсим причините и отговорността сред всички нас. Да потърсим решения, така че нещо подобно, колкото и непредсказуемо и неочаквано да е то, да не се повтаря никога. Момчето ще бъде настанено в специално отделение на психиатрична клиника. Баща му, като притежател на оръжието, което очевидно е съхранявано неправилно, въпреки че е имал всички разрешителни, е арестуван. Майката също е задържана", заяви Александър Вучич - президент на Сърбия.

Президентът на Сърбия: Ученикът - стрелец ще бъде настанен в психиатрична клиника

Момчето искало да хвърли коктейли Молотов, за да не позволи на никого да влезе, така че да може да довърши чудовищното си дело. Призна го днес. Уплашил се е при първия Молотов и се е отказал да ги хвърля. В новия му клас, вероятно защото е бил различен, никой не го е приемал и затова по собствените му признания, е решил да извърши нападението.

Седмокласникът, стрелял в училище в Белград, планирал престъплението от месец

Какво знаем до момента за нападателя - седмокласник на име Коста, определян до момента като скромно дете от заможно семейство. Неговите мотиви все още се изясняват. Появиха се различни версии - от получена двойка до тормоз от страна на съученици. Изяснено е обаче, че нападението е част от зловещ план.

Все още не са ясни мотивите за стрелбата в училището в Белград

Утре часовете в училищата в Белград се очаква да започнат с едноминутно мълчание в памет на децата, а екип от психолози са призовани да окажат адекватна помощ на учениците, на работещите в училището и на родителите.

Снимки: БНТ и БТА

Президентът Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до сръбския си колега Александър Вучич, по повод трагедията.

"Подобни инциденти, при които деца губят живота си без време и без причина, не могат и не бива да ни оставят безучастни", пише държавният глава.

Президентът изразява съпричастност от името на българския народ и от свое име, като пожелава бързо възстановяване на пострадалите при трагичния инцидент.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Швьонтек и Кудерметова оформиха втория полуфинал в Мадрид
Швьонтек и Кудерметова оформиха втория полуфинал в Мадрид
Феноменална тройка на Слукас със сирената върна домакинското предимство на Олимпиакос срещу Фенербахче
Феноменална тройка на Слукас със сирената върна домакинското предимство на Олимпиакос срещу Фенербахче