НОВИНИ

Предлагат разкриване на ТЕЛК-ове във всички държавни и общински болници

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:54, 03.05.2023
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Разкриване на ТЕЛК-ове във всички държавни и общински болници. Предложението е на Министерството на здравеопазването. Целта е да се реши проблемът с дългото чакане за освидетелстване. В момента комисиите в страната са 70, а 59% от тях бавят решенията повече от регламентираните 3 месеца.

15 от ТЕЛК комисиите в страната успяват да издадат решения повече от 1 година след подаване на заявлението. Имало и случаи, в които се произнасят след 4 години, става ясно от доклад на здравния министър. В Шумен ТЕЛК комисията е една, а чакащите освидетелстване над 3000.

"И към момента такава възможност за такива комисии да бъдат разкривани в другите многопрофилни болници и в комплексните онкологични центрове съществува. Тъй като виждате, че никой друг не разкрива тези комисии можете да си направите извода дали това е изгодно за тези лечебни заведения", каза д-р Димитър Костов - директор на МБАЛ-Шумен.

Изгодно или не здравното министерство предлага всички държавни, общински болници и комплексни онкологични центрове да разкрият по една, а университетите болници по две ТЕЛК комисии.

"В болница "Лозенец работи голям екип от специалисти. Така че не мисля, че ще е проблем да се организира такава работа", каза д-р Йордан Христов - управител на МЦ към УМБАЛ "Лозенец".

От здравното министерство изчисляват, че за издръжката на ТЕЛК комисия с трима лекари и двама сътрудници са необходими около 10 000 лева на месец. А средствата трябва да бъдат осигурени от лечебните заведения.

"В момента тази дейност на ТЕЛК комисиите е недофинансирана и реално ние субсидираме дейността на тези комисии", каза д-р Димитър Костов - директор на МБАЛ-Шумен.

Здравното министерство иска в ТЕЛК-овете задължително да работят шефовете на клиники и отделения от болниците.

"Шефовете на клиники обикновено не само оперативните и инвазивните специалности, а и във вътрешната медицина са доста заети. Там не знам как точно ще се организира работата", каза д-р Йордан Христов - управител на МЦ към УМБАЛ "Лозенец".

"Кадровият проблем стои не само в ТЕЛК, а и във всички останали отделения. Та може би тук ще възникне някакво затруднение", каза д-р Димитър Костов - директор на МБАЛ-Шумен.

Предвижда се ТЕЛК да се произнася само по документи, а заявленията да се разпределят на случаен принцип от електронна система. Така лекари от Русе ще могат да освидетелстват пациент от София.

"Въпросът е как са описани неговите страдания. Ако те са добре описани, един добър специалист ще може да даде степен на увреждане, която е подходяща за този човек. Но ако те не са описани и са вписани две изречения мисля, че няма да се получи", заяви Веска Събева - зам.-председател на Националния съвет за хората с увреждания.

ТЕЛК ще има достъп до информацията от електронното досие на пациентите. А при необходимост пациенти в тежко състояние ще бъдат и физически преглеждани. Срокът за обществено обсъждане на предложените промени е до края на този месец. Ако бъдат приети хората с увреждания ще получават решения от ТЕЛК до три месеца след подаване на заявлението.

По темата работиха: Альоша Шаламанов, Здравка Русева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стрелба в Атланта: Поне един е убит, а трима са ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)
Стрелба в Атланта: Поне един е убит, а трима са ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)
Ювентус прекъсна негативната си серия и временно се настани на 2-о място, Аталанта също влезе в топ 4
Ювентус прекъсна негативната си серия и временно се настани на 2-о място, Аталанта също влезе в топ 4