НОВИНИ

След атаката с дронове: Кремъл обвини Украйна в неуспешен опит за убийството на Путин

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:30, 03.05.2023
Чете се за: 04:52 мин.
По света
Слушай новината

Русия обвини Украйна в неуспешен опит за убийство на президента Владимир Путин при нападение с дронове срещу Кремъл. Москва заяви, че си запазва правото да отговори. Киев отрече да има нещо общо със случилото се и подчерта, че страната е фокусирана върху освобождението на собствената си територия след руската инвазия. Киев не изключи инцидентът да стане претекст за мащабен терористичен удар на Москва на украинска територия.

В социалните мрежи се появи видео на летящ обект над Кремъл и последвала малка експлозия. Руската страна твърди, че е обезвредила два дрона. Москва обяви, че руският лидер е невредим и продължава работата си по график в извънградската резиденция Ново Огорьово.

Отломки от дроновете са паднали в комплекса на Кремъл, но пострадали няма. Кметът на Москва въведе забрана за неоторизирани полети на дронове над руската столица. Няколко руски градове вече намалиха мащаба на традиционните тържества за Деня на победата 9 май.

Според руските власти промените са направени от съображения за сигурност и нападения на проукраински сили. Михайло Подоляк от щаба на украинския президент заяви, че страната му няма нищо общо с инцидента. Според Подоляк той може да бъде използван като оправдание за нов удар срещу Украйна.

"Две странни събития се случиха днес. Първо - задържане на предполагаеми украински саботьори в Крим, които планирали терористични актове. Второ - дронове над Кремъл, което издава, че Русия подготвя информационната почва, за да оправдае нейни мащабни терористични актове. Нека да видим какво ще направи Русия, но подчертавам отново- атакуване на Кремъл с дронове не е цел на Украйна", заяви Михайло Подоляк - съветник на украинския президент.

Вашингтон реагира скептично и не може да потвърди твърденията на Кремъл за нападение с дронове.

"Видях съобщенията, но не мога да ги потвърдя. Просто не знаем. Бих приел всичко идващо от Кремъл с голяма доза скептицизъм. Ще видим. Трудно е да се коментира без наистина да знаем какви са фактите", заяви Антъни Блинкен - държавен секретар на САЩ.

И двете страни ескалират война на дронове, предизвикала пожари в петролни складове и в Русия, и в Украйна. Според руските власти украински дрон е подпалил огромен пожар в петролен терминал от руската страна на моста към окупирания Крим. Склад за гориво горя след вероятен руски удар с дрон в централния украински град Кропивницки.

По-рано днес руските специални служби съобщиха за ареста на седем души, свързани с украинското разузнаване, които са планирали серия диверсионни и терористични актове в Крим. Според същото съобщение сред задържаните е и лице с двойно- българско и украинско гражданство.

Задържаха българин, заподозрян в план за ликвидиране на лидери на окупирания от Русия Крим

Снимки: БГНЕС

Мишени на предполагаемите нападения са били губернаторът на Крим Сергей Аксьонов, кметът на Ялта Янина Павленко и обекти от транспортната инфраструктура на полуострова. Открити са пет готови взривни устройства, шест килограма пластичен експлозив, произведен във Великобритания, дистанционни детонатори, средства за наблюдение и комуникация, твърдят руските служби. Според тях откритите експлозиви са идентични с използваните при взрива на Кримския мост на 23 февруари.

От българското външно министерство заявиха, че министерството поддържа връзка с консула ни в Москва, но за момента няма информация по случая със задържания с украинско и българско гражданство. Посолството ни в руската столица е пратило нота с официално запитване към руската страна, но към момента няма отговор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДБ внася законови промени да отпаднат всички стикери от предното стъкло на колите
ДБ внася законови промени да отпаднат всички стикери от предното стъкло на колите
Станислав Балабанов: ИТН е готова да получи третия мандат за съставяне на кабинет
Станислав Балабанов: ИТН е готова да получи третия мандат за съставяне на кабинет