НОВИНИ

Традиции в Обединеното кралство: Коронациите на Елизабет II и Чарлз III

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:37, 03.05.2023
Чете се за: 03:57 мин.
Европа
Слушай новината

За първи и последен път новият крал ще носи короната на Свети Едуард Изповедник - една от най-ценните кралски регалии. Британските монарси използват версии на тази корона още от 13-и век. Тази, която ще носи Чарлз, е изработена през 1661 г. За короната на Свети Едуард и нейните 2 кг и 200 грама със сигурност важи клишето, че царската корона е тежка. Изработена от злато, висока е 30 см и е инкрустирана с 444 скъпоценни и полускъпоценни камъни. Британският крал обещава да модернизира монархията, като това включва и церемонията в събота.

Британският крал Чарлз Трети ще бъде коронован 70 години след майка му Елизабет II. Церемонията отново ще бъде в Уестминстърското абатство и ще бъде смесица от традиции и новото време.

В дъждовния 2 юни 1953 г. принцеса Елизабет е на 27 г. Церемонията по коронацията ѝ в Уестминстърското абатство продължава три часа и е първата в историята, предавана по телевизията. Решението за това го взема самата бъдеща кралица.

"Тя даде да се разбере още в началото, че няма да абдикира при никакви обстоятелства и че целият ѝ живот ще бъде посветен на дълга. Мисля, че тя наследи чувството за дълг от баща си, който спаси монархията след абдикацията на Едуард Осми", казва Фил Дампиър, кралски експерт.

Одеждите за коронацията на Чарлз III - с историческа и сантиментална стойност

Роклята, която Елизабет носи за коронацията, е дело на дизайнера Норман Хартнел, доверен моделиер на кралското семейства и е пазена в тайна до деня на събитието. На нея са избродирани основните символи на Великобритания и страните от Британската общност като кленови листа, рози и трилистник.

Чарлз III ще бъде коронован с короната на Свети Едуард, последно използвана при коронацията на Елизабет Втора. Тя се съхранява в Лондонския Тауър и ще бъде пригодена за новия монарх. Короната тежи 2 килограма и седем грама. Изработена е през 1661 г. за Чарлз II.

Церемонията за Чарлз III ще бъде по-скромна в сравнение с тази на майка му, за да се отразят съвременните реалности и поскъпването на живота. Кралят и съпругата му ще използват най-новата и най-старата каляски на монархията.

Показаха златни наметала, подготвени за коронацията на Чарлз (Снимки)

Снимки: БГНЕС, БНТ

Маршрутът им от 2 километра е с 6 километра по-къс от този, по който Елизабет стига до кралската църква. От Бъкингамския дворец до Уестминстърското абатство Чарлз и Камила ще пътуват с държавната карета изработена в чест на диамантения юбилей на Елизабет на трона и използвана за първи път през 2014-та.

Кралят и кралицата ще се върнат по пътя, по който са дошли, но в 260-годишна каляска, използвана при всяка коронация след Уилям Четвърти през 1831 г. Това ще бъде и първата британска коронация в ерата на социалните медии.

Специалните пратеници на БНТ в Лондон ще ви покажат на живо събитията от историческия ден. Студиото "Новият крал" започва на 6 май в 12.25 часа.

КОРОНАЦИЯТА НА ЧАРЛЗ III

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ювентус прекъсна негативната си серия и временно се настани на 2-о място, Аталанта също влезе в топ 4
Ювентус прекъсна негативната си серия и временно се настани на 2-о място, Аталанта също влезе в топ 4
Черно море изравни на 10 от Арда в края и си гарантира място в топ 6 след края на редовния сезон
Черно море изравни на 10 от Арда в края и си гарантира място в топ 6 след края на редовния сезон