НОВИНИ

Одеждите за коронацията на Чарлз III - с историческа и сантиментална стойност

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:41, 02.05.2023
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Пет дни остават до коронацията на британския крал Чарлз III. В Уестминстърското абатство в Лондон се провеждат коронации още от 1066 година. Строежът на Абатството започва по времето на крал Хенри III, а най-добре познатата част - двете високи кули, са издигнати при Едуард Изповедника.

В Уестминстърското абатство са погребани 18 монарси и прочути личности като Исак Нютон, Стивън Хокинг и Чарлз Дикенс. Кралските сватби, провели се там, са 16 на брой, включително тази на кралица Елизабет Втора и принц Филип, а също и на принц Уилям и Кейт Мидълтън.

С много история са както сградата, която ще "приюти" коронацията на Чарлз III, така и кралските регалии, които ще видим по време на събитието. Сред тях и одеждите, които Негово Величество ще облече тази събота.

Исторически момент, в който суверенът получава правото да ръководи църквата, армията и народа. Броени дни остават до мига, в който Чарлз Трети официално ще бъде коронясан. Новият крал ще облече дрехи, които имат огромна историческа, но и много сантиментална стойност за самия него.

"Това са някои от най-важните артефакти в кралската колекция. Двете одежди, които суверенът носи по време на своята инвеститура. Първата е т.нар. "супертуника", чиито копринен плат е изтъкан със златни нишки, а върху нея има избродирани елементи - отново от злато", обясни Каролин дьо Гито.

Туниката е създадена за коронацията на крал Джордж V през 1911 г. Върху нея се облича императорската мантия, която е ушита за крал Джордж IV през 1821 г. Мантията е носена на коронациите на прадядото на Чарлз - Джордж V, дядо му Джордж VI и майка му кралица Елизабет II.

Снимки: БТА

На всеки нов монарх се полага да му бъде изработена специална ръкавица. Тя ще бъде поставена на дясната му ръка - като напомняне, че Негово величество трябва да бъде "внимателен" при събирането на данъци от своите поданици. След това ще му бъдат връчени златните скиптър и сфера. Чарлз обаче е решил да използва ръкавицата, носена от дядо му през 1937 г.

"Това е страхотно - имаме си крал, който иска да живее природосъобразно и вместо да се хабят материали за ушиване на нова, ще използва вече налична ръкавица. За нашия изключително модерен крал това е и един вид проява на приемственост", казва Дебора Мур, собственик на фирма за ръкавици.

Принадлежали на дядото на Чарлз III са и бялата ленена туника и коланът за меч, с които ще видим новия крал в събота.

Специалните пратеници на БНТ в Лондон ще ви покажат на живо събитията от историческия ден. Студиото "Новият крал" започва на 6 май в 12.25 часа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА не остави шансове на Левски в първия двубой от серията в плейофите на НБЛ
ЦСКА не остави шансове на Левски в първия двубой от серията в плейофите на НБЛ
ЕК официално забрани вноса на някои земеделски продукти от Украйна в България и още 4 страни
ЕК официално забрани вноса на някои земеделски продукти от Украйна в България и още 4 страни