НОВИНИ

От нашите пратеници: Зачестяват ракетните атаки към Одеска област

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:25, 29.04.2022
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Системата за въздушна опасност в Одеса и областта днес през деня се задейства няколко пъти. През изминалата нощ са свалени два безпилотни дрона от противовъздушната отбрана на Украйна. В целия район се планира и завишаване на мерките за сигурност, а областта приема все повече хора от районите на активни военни атаки.

Анализите на военния комитет в Одеска област сочат, че след ударите над Николаев, които са взели много жертви, може да се очакват всякакви провокации от страна на Русия. През последните денонощия ракетните атаки към областта са зачестили, но противовъздушната отбрана ги е неутрализирала. Свалени са и няколко безпилотни дрона.

"Във връзка с годишнината от събитията на 2 май, както и 9 май - дати, които са знакови за Русия, ние планираме да засилим сигурността в цялата област на Източна Украйна. Възможно е да се въведат допълнително временни ограничения, каквито имахме и преди няколко седмици", заяви Сергей Братчук, говорител на Одеската военна администрация.

В Одеска област се приемат и много хора, които са останали без дом и бягат от районите, в които има активни военни действия.

"В момента се говори много за военна помощ. За нас, обаче, много важна и хуманитарната помощ. В тази ситуация трябва да помогнем на хора, които се нуждаят от храна и лекарства, за да оцелеят. Трябва да запазим и възможно най-близък до нормалния ритъм на живот", заяви Сергей Братчук.

Със съдействието на Генералното консулство на България в Одеса от фондация “Милосърдие и благотворителност” дариха електрокардиографи и апаратура за дозиране на лекарства при реанимационно лечение на деца.

"Съвременната медицина изисква модерно оборудване, което да е в помощ при поставянето на диагноза. Да можем максимално добре да изследваме децата. За това техниката трябва да бъде нова. Това оборудване, което получихме от Вас - помага да оказваме качествена медицинска помощ на децата", каза Олена Артьомова, директор на 3-та детска болница в Одеса.

От българските дарители болницата е получила голямо количества лекарства за деца и за кърмачета, които по думите на д-р Артьомова са особено ценни и с това, че срокът им на годност изтича след повече от три години и така ще бъде попълнен и резервът на специално оборудваното към болницата-убежище за евакуация при интензивни въздушни удари.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напусна ни звездата на българското оперетно изкуство Донка Шишманова
Напусна ни звездата на българското оперетно изкуство Донка Шишманова
Осъдиха Борис Бекер на близо 3 години затвор
Осъдиха Борис Бекер на близо 3 години затвор