НОВИНИ

От утре започва захлаждане с много силен вятър

bnt avatar logo
от БНТ
21:02, 07.05.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Оправдаха се очакванията за по-високи от обичайните за сезона температури днес. Най-топло беше във Видин, Лом и Русе - 29 градуса, както и в Монтана, Оряхово, Кнежа, Силистра, където бяха отчетени 28 градуса. В същото време по Северното крайбрежие беше най-хладно - 19 градуса в Калиакра и 18 градуса в Шабла.

Утре се очаква захлаждане. С умерен и силен вятър от северозапад ще нахлува по-хладен въздух и утре максималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат от 18° до 23°.

В 18 области е обявено предупреждение за опасно силен северозападен вятър, със скорост до около 80 км/ч, а в област Сливен, предупреждението е от втора степен, код оранжево, за пориви със скорост до около 100 км/ч.

Ще има променлива, често значителна облачност и на отделни места в източните райони, включително и по Северното Черноморие, е възможно да превали и прегърми. Максималните температури в морските ни курорти ще бъдат от 19° до 22°. Температурата на морската вода е от 10° по северното крайбрежие до 16° по южното.

И в планините облачността ще е по-често значителна, но главно в масивите от Рило-Родопската област ще превали краткотраен дъжд, придружен от гръмотевици.

Вятърът ще е умерен, временно силен от запад-северозапад. Максималните температури и там ще се понижат и в курортите ще са между 6 и 12 градуса.

Много ветровито ще бъде и навсякъде на Балканите, с умерен и силен северозападен вятър. Повече облаци ще има в източните райони от полуострова, където на места ще превали и прегърми. В Гърция ще бъде слънчево, а температурата на морската вода там е от 18° до 20°.

Слънчево ще е времето и на Пиринейския полуостров и в Южна Франция. Ветровито, с валежи от дъжд, на места значителни, ще е в много райони от Западна Европа. И в Източна Европа ще вали, по-интензивно в Беларус и Западна Украйна.

У нас в неделя минималните температури съществено ще се понижат и в отделни райони са възможни и слани. През деня ще бъде слънчево, но все още хладно за сезона. В началото на новата седмица максималните температури ще се повишават, но сутрин ще е хладно, с условия за слани. Ще се задържи слънчево до сряда, когато отново се очакват валежи и гръмотевици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ива Митева пред "Панорама": Най-правилното решение в този парламент беше за Изборния кодекс
Ива Митева пред "Панорама": Най-правилното решение в този парламент беше за Изборния кодекс
"Баща ми бояджията" грейва на сцената на Софийската опера
"Баща ми бояджията" грейва на сцената на Софийската опера