НОВИНИ

Равносметката: Какво направи 45-ото Народно събрание

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:48, 07.05.2021
Чете се за: 05:10 мин.
Политика
Слушай новината

На 11 май с указ на президента ще бъде назначен новия служебен кабинет, тогава официално ще бъде разпуснат и парламента. 45-ото Народно събрание е с най-краткия живот - 25 дни съществуване, от които 9 работни.

Дори не 9, а 8, защото имаше ден, в който не се разбраха за дневния ред на заседанието и то се провали.

Парламент, изпълнен със скандали, липса на сговор и надпревара кой да прокара тезите си от предизборната кампания - така партиите в него определят кратката работа на 45-ото Народно събрание. Единни са в това, че единственото, което са приели са промени в Изборния кодекс. Според малцинството от ГЕРБ този парламент е най-контрапродуктивният в демократичната ни история.

"Единственото, което даде това Народно събрание, беше Изборният кодекс, нищо друго", каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Скандалите също са пушилка, мътна вода, за да се прокарат само и единствено измененията на Изборния кодекс", каза Атанасова.

Според "Има такъв народ" този парламент прилича на предизборен митинг и лансиране на тези, които ще се повтарят и следващите два месеца.

"Коефициентът на полезно действие на парламента така както работи, за мен е малко над нулата", каза Ивайло Вълчев от ПГ на "Има такъв народ".

От БСП се обърнаха към новите партии в парламента, че вече трябва да са разбрали, че без БСП не може. Казват, че искат стабилност и дават перспектива.

"Вместо съединението да ни направи силни срещу модела ГЕРБ, разединението ни направи слаби, моделът продължава да управлява, нещо повече - продължава да се подиграва", каза председателят на ПГ на БСП Корнелия Нинова.

"Никога не е било никой да не говори с никого", каза председателят на ПГ на БСП.

Движението за права и свободи припомни декларация от тази сряда, в която лидерът им призова за диалог и по време на предстоящата кампания.

"45-ото Народно събрание най-вероятно ще остане в историята не само с най-краткия си живот и с най-голям популизъм", каза Йордан Цонев от ПГ на ДПС.

"Там, където свършва диалогът, свършва парламентарната демокрация. Нали вече сте убедени, че парламентарната демокрация в България буксува, защото от много години няма диалог", каза Йордан Цонев от ПГ на ДПС.

"Демократична България" смятат, че този парламент е положил началото на промени, които трябва да продължат.

"45-ото Народно събрание свърши едно нещо - започна дългия колективен преход на това, че страната не е ремарке на джипката на Бойко Борисов. Този преход няма как да бъде прост, няма как да бъде лишен от хаос", каза Христо Иванов от ПФ на "Демократична България".

Според "Изправи се! Мутри вън!" е нужно време за стиковане и вътре в групите и помежду групите и заради това са работили непродуктивно.

"Ако бяхме започнали с това кои неща трябва приоритетно да бъдат приети и това диктуваше датата на следващите избори, ние щяхме да бъдем в по-голяма степен принудени да разбираме предварително", каза заместник-председателят на Народното събрание от "Изправи се! Мутри вън!" Татяна Дончева.

В отговор на въпрос стана ясно, че лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов може и да не е в листите за следващите избори. Тепърва щели да анализират кой с какво е полезен.

"Ще се редят депутатските листи. Това предстои да се обсъжда тепърва. Ние, пак ви казвам - това че да си в тази листа, не те прави депутат по кръв и аристократ по наследство по никакъв начин", каза Ивайло Вълчев от ПГ на "Има такъв народ".

След всички оценки за 45-ото Народно събрание изводът е, че те не успяха да изпълнят заръката на доайена на парламента Мика Зайкова от откриването.

"Трябва да погледнем в една посока, нали България е важна, т.е. да я сложим там, където ѝ е мястото в европейското семейство, т.е. да не сме на последно място", каза Мика Зайкова.

Какво ще е посланието за 46-ия парламент ще чуем дни след изборите на 11 юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Баща ми бояджията" грейва на сцената на Софийската опера
"Баща ми бояджията" грейва на сцената на Софийската опера
Утре в "Европейци": Как ЕС помогна с 50 000 евро за български софтуер, който следи слънцето
Утре в "Европейци": Как ЕС помогна с 50 000 евро за български софтуер, който следи слънцето