НОВИНИ

Утре в "Европейци": Как ЕС помогна с 50 000 евро за български софтуер, който следи слънцето

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:42, 07.05.2021
Чете се за: 03:15 мин.
Още
Слушай новината

Утре в предаването "Европейци" ви срещаме с идеята на трима млади предприемачи, които могат с прецизна точност да кажат колко зелена енергия може да бъде произведена утре. Софтуерът им следи слънцето, вятъра и ред други малки подробности, ценни за производителите на ток в редица европейски държави.

Познават се от времето, когато няма "умни телефони". Но приятелството им е още по-силно днес, заради една "умна" идея - как да помогнат на хората, които произвеждат ток от слънцето и вятъра.

Времето влияе много, съответно е трудно да се прогнозира какво ще бъде слънцето в 2, в 3 часа, дали ще има слънце, дали няма да мине облак над соларния парк, съответно ще има ли вятър, казва Васил Василев.

Производителите на ток трябва да прогнозират с точност колко енергия могат да дадат утре. И ако прогнозата им е грешна ги чака глоба. Точно тук софтуерът на Краси, Васко и Жулиен помага.

Какво ще бъде времето утре, дали ще пече слънце, колко силен вятър ще духа, казва Красимир Колев.

Всички тези данни се обработват и с изкуствен интелект даваме една по-добра и по-точна прогноза за производството във всеки един момент, казва Васил Василев.

Прекрасна идея, от която в началото не се възползва никой.

Познати са ни казвали, че ние откровено... Не сме много добре да правим нещо подобно, допълва Колев.

Но те упорито вярват в себе си. Може би затова сега ги търсят в Полша, Румъния, Франция и Германия. И Европа потвърждава, че идеята им си струва, като ги подпомага с 50 000 евро.

Както казва един приятел, предприемачеството е като влакче на ужасите. Един ден си долу един ден си горе и този път продължава постоянно, казва Василев.

Прогнозата им в началото се оказва съвсем точна: Влакчето на ужасите в техния случай е умна идея.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на Европейския съюз.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Равносметката: Какво направи 45-ото Народно събрание
Равносметката: Какво направи 45-ото Народно събрание
Какъв ще бъде социалният план за действие на ЕС в следващите 10 години
Какъв ще бъде социалният план за действие на ЕС в следващите 10 години