НОВИНИ

Отбелязваме 140 години от рождението на Владимир Димитров - Майстора

bnt avatar logo
от БНТ
20:31, 01.02.2022
Чете се за: 02:25 мин.
Още
Слушай новината

Отбелязваме 140 години от рождението на един от най-големите български, но и световни художници - Владимир Димитров-Майстора. Неговият творчески гений пази красотата на душата на тази страна и я извисява. "За да сме добре, трябва да сме по-щедри един към друг" казва безсмъртният художник. Днес в галерията в Кюстендил откриха негова изложба.

3/4 от експозиционната площ в галерията е затъмнена със специална материя, за да бъде възможно експонирането на творби, които са на хартиен носител.

Днес бяха представени и подготвителни рисунки на Майстора, акварели, тушове, цветни моливи, сред тях и 15 непоказани досега негови творби.

"Причината да не са излагани досега е, че е имало някакви проблеми с тях или са били с някакви щети, трябвало е по-сериозна реставрация или пък са били творби, които не са могли по стария начин да бъдат поднесени на посетителите. Това, което показваме, е един комплект от работи, който дава представа за процеса на майстора, неговите етюди, подготовки за дадени произведения", заяви доц. д-р Валентин Господинов, директор на Художествена галерия "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил.

Традиционно събитието съвпада и с връчването на националната награда за живопис "Владимир Димитров - Майстора". Тази година наградата получи Атанас Парушев, който заяви, че тя е голямо признание за него, тъй като идва от други творци.

"Със същите проблеми са, живеят кажи-речи същия живот като мен тези хора, знам им проблемите. Това е огромен жест за всеки, който работи нещо, да му кажат, че си е свършил добре работата. Предполагам, че отговорността ми е да продължавам да си върша работата", допълни Атанас Парушев.

Изложбата по случай 140-годишнината от раждането на Майстора посетителите могат да разгледат в залите на галерията в Кюстендил до 1 август.

Автор: Десислава Малинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агнеса Руси е кандидат за посланик на Северна Македония у нас
Агнеса Руси е кандидат за посланик на Северна Македония у нас
И България, и Северна Македония се стремят към 5% икономически растеж
И България, и Северна Македония се стремят към 5% икономически растеж