НОВИНИ

Енергийната комисия в НС отхвърли предложението на ГЕРБ за компенсации за социални и религиозни институции

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:15, 01.02.2022
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Енергийната парламентарна комисия на свое заседание отхвърли предложението на ГЕРБ-СДС държавата да поеме 100% разликата между прогнозната и реалната пазарна цена на тока в момента за всички общини, обществени организации, ВиК дружества, храмове, училища, детски градини и ясли.

Това стана след като при гласуването депутатите от "Продължаваме промяната", Демократична България ,"Има такъв народ" и БСП се въздържаха. Предстои въпросът да се разгледа между първо и второ четене на държавния бюджет, който се очаква да влезе скоро в пленарна зала.

В заседанието се включиха и представители на общините на Българската православна църква, които се застъпиха за приемането на решението. А омбудсманът Диана Ковачева съобщи за множество сигнали от социални институции, изнемогващи заради високите цени на тока.

Омбудсманът настоява центровете за хора в риск да бъдат компенсирани заради сметките за ток и газ

Депутатите от управляващата коалиция заявиха, че няма икономически инструменти, чрез които това решение да се случи, няма и анализ от къде да се вземат парите.

Председателят на енергийната комисия Радослав Рибарски призна, че има проблем със скъпия ток, но трябва да се търси най-точното му решение. Мотивите за отхвърлянето на предложението на ГЕРБ-СДС определи така.

В момента ние имаме действащ компенсаторен механизъм, който покрива 75% от разликата между средната борсова цена и 185 лв., които са референтна цена за този период. Тази разлика, за този период ще бъде отразена в сметките, които предстои да получат небитовите потребители през януари.

От опозицията веднага контрираха, че предложението им не е по-различно от това ,което кабинетът прие за частните ЕРП-та.

Без да искам да противопоставям ЕРП-тата на общините, защото и те са важни, но как така управляващите гласуваха предложение да бъдат подкрепени с 410 милиона лева частните ЕРП-тата, а не намериха вариант да предложи да се компенсират общините.

От опозицията признаха, че не е правена точна оценка на финансовите измерения на предложената мярка и тя ще варира от 150 до 200 милиона. От православната ни църква заявиха, че не са подминати от високите цени на тока и горивата.

"Някои от големите манастири и храмовете са стигнали дотам, че нямат бюджетна възможност да заплатят електроенергията", каза митрополит Антоний.

Той предупреди, че правилното отопление предпазва стенописите и иконите в храмовете и в момента има опасност те да бъдат повредени. Заради скъпия ток в някои общини въведоха режим на уличното осветление. Сред тях е община Хисаря, където всички общински учреждения, детски градини и училищата преминават на алтернативно отопление. Параджиите в града вече подготвят котлите с въглища за училищата. Според тях обаче отоплението на твърдо гориво не е алтернатива защото също е скъпо и нерентабилно.

В Русе с 30% са се увеличили сметките за ток на онкологичната болница. Фактурата за декември е 13 000 лв. Според управителя в момента ги спасява това, че сградата се отоплява на парно. През лятото обаче работят климатици и икономии няма как да се правят.

"Тогава тотално минаваме на електричество. Икономия от какво да правим - икономии могат да се направят от заплати, което е най-страшното. Няма на кого да не платиш, няма как да не платиш", обясни д-р Камен Кожухаров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови изисквания за зеления сертификат в ЕС - срокът на валидност е 270 дни
Нови изисквания за зеления сертификат в ЕС - срокът на валидност е 270 дни
След 30 изгубени минути пред спешния център: Жена почина във врачанска болница (Обзор)
След 30 изгубени минути пред спешния център: Жена почина във врачанска болница (Обзор)