НОВИНИ

Омбудсманът настоява центровете за хора в риск да бъдат компенсирани заради сметките за ток и газ

омбудсманът настоява центровете хора риск бъдат компенсирани заради сметките ток газ
bnt avatar logo
от БНТ
08:40, 01.02.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Омбудсманът Диана Ковачева ще защити днес становището си в извънредното заседание на Комисията по енергетика, свикано по повод високите цени на тока.

Още миналата седмица проф. Ковачева изпрати писмо до вицепремиера и финансов министър Асен Василев, социалния министър Георги Гьоков и председателя на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика Искрен Арабаджиев, в което предупреди, че над 24 неправителствени организации, доставчици на социални услуги, търсят съдействие, защото не могат да покрият разходите си за електроенергия, природен газ и заплати.

Така на практика е застрашено нормалното функциониране на този вид услуги и съществува реален риск от влошаване на подкрепата за хиляди хора в уязвимо положение.

Вчера общественият защитник изпрати такова писмо и в Комисията по енергетика с настояване да се предприемат спешни действия по обезпечаване функционирането на социалните услуги и гарантиране на правата както на потребителите, така и на работещите в системата

„В качеството си на обществен защитник бих искала да подчертая, че социалните услуги имат определящо значение за упражняване на правата от хората, намиращи се в кризисна ситуация, и за воденето от тях на достоен, активен и независим живот. Достъпът на нуждаещите се от подкрепа до социални услуги позволява на тези хора да поемат контрол върху собствения си живот, като част от общество, което е приобщаващо, солидарно и подкрепя правото на личен избор и свобода“, е становището на Диана Ковачева.

Тя предупреждава още, че в ситуацията сериозно засегнати ще се окажат и потребителите на социалните услуги над 18 години, на които таксите за януари 2022 г. вече ще бъдат изчислени въз основа на новите цени на електроенергията и природния газ.

Това означава, че ще има увеличение на таксите с между 30% и 40%, което за хора в уязвимо положение, каквито са хора с увреждания и възрастни хора, с ниски доходи, ще се окаже непосилна тежест.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Панайотов: България се нуждае от повече пари в бюджета за отбрана
Георги Панайотов: България се нуждае от повече пари в бюджета за отбрана
Младежкият национал Силвестър Джаспър ще играе в елита на Шотландия
Младежкият национал Силвестър Джаспър ще играе в елита на Шотландия