НОВИНИ

И България, и Северна Македония се стремят към 5% икономически растеж

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:27, 01.02.2022
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Първо заседание на работната група по икономика между България и Република Северна Македония. Двете страни имат еднаква цел - около 5% икономически ръст през тази година, казва министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. Създава се и механизъм за взаимна защита на инвестициите.

Скопие е домакин на първата среща на междуправителствената група по икономика. Постигнато е съгласие през следващите седмици екипи от двете страни да определят проекти, по които може да се започне работа веднага. Започват работа три експертни работни групи, като едната ще работи по хармонизацията на икономическите стандарти между двете страни.

"Работна група за подобряване на средата за инвестиции в иновативни компании. Било то дългови инвестиции, било то други финансови инструменти. Работна група по темите в земеделието", каза Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа.

Двете страни ще оповестят и механизъм за прозрачност на инвестициите. Той ще дава възможност на българските инвеститори в Северна Македония и съответно на македонските у нас при съмнение за дискриминация да бъдат информирани властите. веднага да информира на най-високо ниво за проблема.

Министър на финансите на РСМ Фатмир Бесими, обясни, че идеята е да има механизъм за публичност на инвестиции срещу евентуална дискриминация. Освен това - да се знае на най-високо политическо ниво, ако някой инвеститор има проблем с администрацията и процедурите.

"Например ако българска фирма, която инвестира в Северна Македония има смята, че някоя местна власт забавя нейното разрешително за строеж незабавно, това нещо се сигнализира на македонските власти. Стига автоматично и да нас. Стига автоматично до мен. Стига автоматично до вицепремиер Битики. В резултата на което по обратен път започваме да разрешаваме проблема, ако изобщо има такъв", заяви Даниел Лорер.

Приоритетите за двете страни са еднакви, обобщи Лорер. Предстои да се обсъди още как банките за развитие в двете страни могат заедно да финансират проекти, както и Българския фонд на фондовете и македонския "Фитер".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме 140 години от рождението на Владимир Димитров - Майстора
Отбелязваме 140 години от рождението на Владимир Димитров - Майстора
Южна Корея се класира за Световното първенство
Южна Корея се класира за Световното първенство