НОВИНИ

Отбелязваме Международния ден на музеите

отбелязваме международния ден музеите
bnt avatar logo
от БНТ
09:40, 18.05.2020
Чете се за: 01:15 мин.
Още

Министърът на културата Боил Банов поздрави работещите в българските музеи и галерии по повод професионалния им празник. На 18 май в целия свят се отбелязва Международният ден на музеите.

Ето и какво гласи поздравлението от министър Банов:

"Уважаеми госпожи и господа, за мен е чест да Ви приветствам по повод Международния ден на музеите, който тази година ще се проведе под мотото: "Музеи за равенство: разнообразие и приобщаване”.

Тази година празникът е малко по-особен, защото музейните специалисти, наред с всички хора по света, са изправени пред сложно и непознато предизвикателство – пандемията от COVID-19. Досега работещите в полза на музейното дело у нас бяха насочили усилията си към изучаването, съхраняването, опазването и популяризирането на богатата ни история и уникалното ни културно наследство, към възпитанието на младите в любов към историята, изкуството, културата и традициите ни. Днес към тази разностранна дейност на музеите се добавя още една нелека задача – да се адаптират към новата ситуация в света по начин, по който да могат да продължат да функционират, като същевременно гарантират безопасността на обществеността и на работещите в тях.

Смятам, че темата за приобщаването тази година бе много полезна и бързо ни подсказа как музеите могат да гарантират разнообразие и включване чрез своите цифрови дейности, използвайки потенциала на световната мрежа, за да приобщят хората у дома към своите вълнуващи истории. И дори да разширят своята публика отвъд границите на държавите. Идеи, които в музеите вече се обмисляха, бяха реализирани за броени дни.

Думата "музей“ произлиза от думата, означаваща храм, посветен на музите, покровителките на изкуствата в гръцката митология. Щастлив съм, че от днешния 18 май публиката има възможността да започне да се завръща и към физически отворените врати на тези наши храмове на духовността.

Благодаря сърдечно на музейните специалисти за това, че не изоставиха своя пост, че останаха верни на общата ни мисия – съхраняването на паметта на българската нация и споделянето на тази памет по увлекателни и нови начини.

От сърце пожелавам на всички работещи в музеите и галериите много здраве. Бъдете силни и вдъхновени, защото нямам съмнение, че можем да се справим с всяко предизвикателство. Сигурен съм, че един ден чрез колекциите си ще разказвате на идните поколения как успешно сме се справили заедно.

Честит празник!”

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наско Сираков: Готов съм да взема акциите на "Левски"
Наско Сираков: Готов съм да взема акциите на "Левски"
Васил Божков пусна паметна записка от среща с Кирил Домусчиев
Васил Божков пусна паметна записка от среща с Кирил Домусчиев