НОВИНИ

Отчитат повече жертви на катастрофи през първата половина на 2021 година

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:21, 03.07.2021
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Повече катастрофи и загинали първата половина на 2021 г. в сравнение със същия период на миналата година, отчитат от МВР в седмицата, в която отбелязваме Националния ден за безопасност на движението по пътищата.

От януари до днес регистрираните тежки катастрофи са 2532 с 200 жертви и над 3000 ранени.

За същия период на миналата година катастрофите са 2390, жертвите 173, а ранените 2963.

Есента на 2020 година. Кола се забива в крайпътно дърво край Пловдивското село Кадиево. На място загиват двама от пътниците - момчета на 16 и 17 години. Шофьорът, 19-годишен младеж, се е движил с превишена скорост и марихуана в кръвта.

"Говорим за шофьори, които се качват зад волана пияни, дрогирани или и двете. Говорим за млади шофьори, на които се предоставят мощни автомобили от родителите, за да ги управляват. В резултат на тях настъпват подобни житейски трагедии, трябва да се вземат адекватни мерки за неотклонение на подобни самонадеяни шофьори", заяви Антоанета Николова, адвокат на семейството на едно от починалите момчета.

Несъобразената скорост, неправилните маневри и отнемането на предимство са основните причини за катастрофите у нас, сочи статистиката. След тях се нареждат употребата на алкохол и наркотици. От Асоциацията на пострадалите при катастрофи отчитат тенденция на рязко повишаване на броя на водачите, седнали зад волана след употреба на наркотици.

"Заловените с наркотици се доближават до тези с алкохол. Годишно около 10 000 - 12 000 души са задържани с алкохол. Единственият начин за противодействие е да се правят превантивно дръг тестове. Ако всяка втора кола примерно пред дискотеките вечерта в 1.00 - 2.00 часа се спират и се проверяват това ще има много силен ефект", заяви Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

Друг фактор, който крие рискове на пътя, са мощните автомобили, управлявани от неопитни шофьори.

"Всичко онова, което младежът знае, прочел е, научил е под някаква форма теоретично, нека да го прилага и в практиката си, така че да не се окаже в един момент, че е надценил собствените си възможности, а е подценил техническите характеристики на автомобила, който управлява", коментира инспектор Мария Ботева от "Пътна полиция".

От "Пътна полиция" призовават водачите никога да не забравят, че не са сами на пътя и да помнят, че всеки един човешки живот е безценен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Лазаров е полуфиналист в Белград след нова зрелищна победа
Александър Лазаров е полуфиналист в Белград след нова зрелищна победа
Влакова повреда предизвика големи закъснения по линията София - Перник
Влакова повреда предизвика големи закъснения по линията София - Перник