НОВИНИ

Откриха епископски дворец от VI век край Търговище

bnt avatar logo
от БНТ
09:14, 01.10.2020
Чете се за: 00:41 мин.
Любопитно

Приключи археологическият сезон в древния град Мисионис край Търговище. Археолозите проф. Николай Овчаров и Стефан Иванов от Регионалния исторически музей в Търговище откриха епископски дворец от VI в.

Разкопките в Мисионис започват през 1962 г. от проф. Димитър Овчаров. Проф. Николай Овчаров продължава работата на баща си. Пред БНТ той разказа, че за този невероятен център ние научаваме от арабския географ Ал Идриси, който пред 12 век разказва за големия и богат град Мисионис, който търгувал с всички земи на север.

Мисионис е създаден пред 1500 години. Той е продължил съществуването си и по време на Първо българско царство през 9-10 век. През 13-14 век под името Косово е бранил проходите към Търново. В края на 14 век той е защитник на столицата и неговият управник не се предава до последно и казва, че ще брани вярата на цар Иван Шишман.

Една от най-интересните находки е голямата базилика разкрита още от проф. Димитър Овчаров, която е била център на епископия. По време на тазгодишната кампания археолозите разкриват, че до нея се намира и голямата резиденция на епископите от това време. Епископите на Мисионис са били последователи на апостол Андрей, който е покръстил тези земи.

Автор: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради отцепниците от БСП промениха състава на 8 комисии
Заради отцепниците от БСП промениха състава на 8 комисии
Акрополът в Атина заблестя с ново осветление
Акрополът в Атина заблестя с ново осветление