НОВИНИ

Отличие за лекаря, участвал в спасителната акция в турската пещера

Анестезиологът-пещерняк с награда за лекарска всеотдайност

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:33, 19.10.2023
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Заобичал скалното катерене и пещерите още от гимназията, имал интерес към биологията, не е мечтал да стане лекар, но го приели в специалност медицина.

"Исках по някакъв начин да се чувствам полезен. Някак си да оправдая труда си с общественополезна дейност", каза д-р Даниел Димитров - анестезиолог, УМБАЛ "Св. Марина" - Варна.

Специализира анестезиология, но намира време да завърши и курс за пещерно спасяване. Така в началото на септември става част от мащабната международна операция за спасяване на американския изследовател Марк Дики от дълбините на пещерата Моржда в Турция.

Доктор Димитров придружава спелеолога в последните 500 метра до изхода на пещерата. Тази мисия под земята продължава 26 часа.

"Заради движението на спасителите, логистичните групи, които носят багажа, провизиите, медикаментите и всякакви други екипировки, има доста трафик по въжетата. Съответно има изчакване, има забавяне има мръзнене. Имали сме някакви основни провизии на крак, малко вода и през другото време всичко е било концентрирано върху пострадалия", каза анестезиологът.

Температурата в пещерата е 5 градуса, влажността 99%. Медицинската апаратура на 500 метра под земята не функционира нормално. По пътя към спасението пострадалият получава жизнено важни медикаменти, а подготовката на подходящо място за поставяне на системите изисква бързина и физическа сила.

"Трябваше да изпреварваме носилката, да се катерим преди спасителните екипи, да оформяме полеви биваци. Имаше водопади. На места сме го наливали, докато аз съм ето така на камина в някаква палатка", уточни д-р Даниел Димитров.

Мисията в пещерата го научила най-вече на търпение. В началото на годината участва в доброволческите отряди, които помагат на пострадалите от земетресението в Турция.

"Мисля, че за цял живот ще бъда белязан от нещата, които съм видял, тъй като човек не може дори да си представи скалата на такъв вид страдание", каза лекарят.

Отличеният анестезиолог допълни:

"Не се чувствам достоен за такава чест, но....
- Защо?
- Защото съм направил, това което трябваше да се направи. Не чувствам, че съм направил нещо свръхчовешко."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Кмете, запиши си": Какви са предизвикателствата пред Габрово?
"Кмете, запиши си": Какви са предизвикателствата пред Габрово?
Каква е ситуацията за туристите в Египет и Йордания?
Каква е ситуацията за туристите в Египет и Йордания?