НОВИНИ

Проф. Станимир Сираков е "Лекар на годината 2023"

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
20:28, 19.10.2023 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Православната църква почита Св. Иван Рилски - Чудотворец. Той е закрилник на медиците и 19 октомври е обявен за ден на българския лекар. Повод гилдията да определи най-добрите в професията.

Проф. Станимир Сираков е носителят на приза "Лекар на годината 2023". Церемонията по награждаването е в Националния исторически музей. Той е единственият българин с диплома от европейския борд по Невроинтервенции и е 37-и специалист в света.

Д-р Сираков извърши иновативна операция на мозъка на момче през вената на крака му.

Вече 20 години Българския лекарски съюз награждава медици с най-голям принос в здравеопазването.

"Аз ви пожелавам, от вашите решения да произлизат добри резултати, да произлизат сбъднати човешки мечти и да не забравяме, че здравеопазването е ключов фактор", каза президентът Румен Радев по време на церемонията по награждаване.

"За нас е едно признание, защото идва от колегите, което значи, че оценяват нашите постижения и това което правим тук на родна земя.
- Какво ще кажете на вашите млади колеги, които искат да напуснат България?
- Мога да ги посъветвам да дерзаят и вярвам, че ежедневието показва повече възможности за развитие тук в България, когато аз започнах, голямата мотивация беше, че е като образно казано като една неразорана нива, в която ако имаш мотивация е възможно да се развиеш", отбеляза проф. Станимир Сираков, неврорентгенолог.

За първи път беше връчен и специален приз на името на професор Стефан Черкезов. Преди 60 години край Горна Оряховица той спасява 47 души от горящ автобус и загива от раните си.

Първият носител на отличието за лекарска всеотдайност и етика е млад анестезиолог от Варна, който участва в спасителната операция за извеждането на спелеолога Марк Дики от пещера в Турция. Това е д-р Даниел Димитров, който участваше в акцията в турската пещера "Морджа".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отличие за лекаря, участвал в спасителната акция в турската пещера
Отличие за лекаря, участвал в спасителната акция в турската пещера
Пламена Миткова награди деца на турнир в София
Пламена Миткова награди деца на турнир в София