НОВИНИ

Изтезания в Ловеч? Драстични нарушения на психиатрията в града

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:14, 19.10.2023
5170
Чете се за: 06:02 мин.
У нас
Слушай новината

Младежът, който почина при пожар в изолатора на психиатричната болница в Ловеч, е бил наказан да лежи в изолатора 9 часа, 6 от тях завързан.

Според омбудсмана Диана Ковачева тази мярка е изтезание. Тя настоява за специален надзор на разследването от прокуратурата. А също и да се следят всички принудителни мерки в психиатриите, да бъде променена и наредбата за изолацията.

Георги, на 25 години, който почина при пожар в изолатора, е влязъл за лечение доброволно, 24 дена преди инцидента. До деня на пожара, момчето е било спокойно, нямало данни за агресия, всички пациенти го харесвали, защото ги черпил с кафе и цигари. И според екипа на омбудсмана, няма терапевтични показания, които да налагат изолирането и връзването. В деня на инцидента, той все пак бил изнервен. Разбрал че майка му е идвала на свиждане, но не са я пуснали, защото бил агресивен. Тогава бутнал дежурната лекарка по нейни сведения и тя наредила изолатор, в случая оборудван като мека стая.

"Има мерки, които се прилагат, които на практика могат да бъдат приети като изтезание. Става въпрос за фиксирането и мобилизацията на пациентите, тъй като самата наредба дава възможност за на практика многократно фиксиране поради неясната си регламентация", каза Диана Ковачева - омбудсман на Република България.

Меката стая по принцип позволява пациентите в обострено състояние да бъдат изолирани като част от терапията без опасност те да се наранят и без да се налага да бъдат връзвани. Въпреки това е противоречива практика тъй като може да задълбочи кризата на пациентите, заради болезнени и унизителни преживявания. Затова има строги уж правила и забрана да се използват като наказание. Но не и в случая с Георги, който в деня на смъртта си е бил изолиран и вързан с часове.

"За съжаление проблемът е системен, финансирането е оскъдно, включително по отношение на храната и лекарствата за тези хора, което означава, че не просто на моменти са изтезаван заради мерките, които ги фиксират, но те са и недохранени и недолекувани", уточни омбудсманът.

Пожарът във фаталния ден е активирал аларма, която са чули само пациентите, но не и персонала. В обществената поръчка за оборудване на 5-те меки стаи в болницата проверяващите откриват и други недоразумения. Камери за наблюдение, които не записват и не възпроизвеждат звук. Затова освен вътреболничен контрол, омбудсманът настоява за особен надзор на прокуратурата в психиатриите

"По-конкретно надзор върху мерките, които се прилагат, защото това са принудителни и наказателни мерки, а самите психиатрии са места за задържане. Смятам, че наистина Върховната касационна прокуратура трябва да следи отблизо този случай. Още повече, че той показва системен проблем и смятам, че действително прокуратурата трябва да упражни този контрол за законност, защото има такива правомощия", допълни Ковачева.

От министерството на здравеопазването вече са уволнили дисциплинарно директора на болницата и са разпоредили проверка за противопожарна безопасност. Проверка по медицинските практики все още предстои. Министърът, сам той психиатър е съгласен да промени правилата за изолация, но в спешен порядък, казва че не вижда ходове за промяна в системата.

"Не можем много да направим, защото хората, които са настанени в тези болници, трябва някъде да бъдат преместени. Аз самият се чувствам, как да кажа, някаква известна вина за това, че вече почвам петия месец на този пост като министър и все още не мога да реша този въпрос, защото е много голям въпрос и забатачен от години" каза проф. д-р Христо Хинков - министър на здравеопазването.

И според министъра, контролът в психиатриите е крайно занижен. Но не смята, че включването на граждански надзор при изпълнение на ограничителните мерки, според препоръките на омбудсмана, е работещ механизъм.

"Аз не знам какво точно значи граждански контрол, защото това са затворени отделения, с особен режим. Контролът трябва да бъде осъществяван на първо място от министерството, от органите и от районните здравни инспекции. Органите, които са натоварени с тази задача. Неправителствените организации не биха могли да осъществят такъв ефективен контрол", коментира проф. д-р Христо Хинков.

Все пак здравният министър смята, че ще успее да издейства повече пари за психиатриите в новия бюджет. Има амбицията да въведе и две нови клинични пътеки в новия рамков договор, което би трябвало да засили контрола и качеството на услугите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламена Миткова награди деца на турнир в София
Пламена Миткова награди деца на турнир в София
"Достъпно за вас" - поредна държавна инициатива за по-евтини храни
"Достъпно за вас" - поредна държавна инициатива за по-евтини храни