НОВИНИ

Отложената присъда на Тръмп - какви са мотивите на съдията?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:24, 07.09.2024
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Съдия в Ню Йорк отложи произнасянето на присъдата срещу Доналд Тръмп по делото "Сторми Даниелс" за след президентските избори на 5 ноември. По него кандидат-президентът на републиканците е съден за скрити плащания, с които си е купил мълчанието на бившата порнозвезда.

В мотивите си за отлагането съдията Хуан Мърчан посочва, че иска да избегне нежелани политически интерпретации на решението и затова то ще бъде съобщено на 26 ноември. Досега присъдата срещу бившия президент се очакваше на 18 септември и отлагането звучи като огромна победа за Тръмп.

Решението на съда не беше лесно, но то служи най-добре на интересите на правосъдието, написа нюйоркският съдия Хуан Мърчан. Прокурорът по делото в Манхатън Алвин Браг е демократ. Съдия Мърчан обяви, че на 12 ноември ще се произнесе и по искането на Тръмп за отмяна на присъдата съобразно решението от юли на Върховния съд в полза на частичен президентски имунитет. Сега американските избиратели няма да знаят присъдата, когато застанат пред урните или гласуват по пощата.

"Според мен съдията реши отлагане, защото се налага. Не непременно заради самите избори, а поради времето на събитията. Съгласно досегашния график съдията трябваше да се произнесе по имунитета само два дни преди самата присъда. Това не дава на страните време за отговор и предприемане на действия в съответствие с решението за имунитета. Освен това, след като Тръмп поиска отлагане, прокуратурата не възрази. Това се тълкува като "съгласни сме с искането на обвиняемия", коментира Ана Комински - правен експерт.

В края на май Доналд Тръмп беше признат за виновен по 34 обвинения в исторически първи наказателен процес срещу бивш американски президент. Той отговаря за фалшифициране на счетоводни документи за да прикрие плащане на 130 хиляди долара на порно актрисата Сторми Даниълс преди изборната си победа през 2016.

Сумата е била за мълчанието на Даниълс, която твърди, че е имала сексуална връзка с политика-бизнесмен през 2006 г. Тръмп отрича такава връзка и ще обжалва присъдата след нейното произнасяне. Той отговаря по още три дела, но до изборите не са предвидени съдебни заседания.

"Зад всичко стои Министерството на правосъдието. Всеки един от тези случаи е политическа намеса, лов на вещици като фалшификацията с Русия. Измамата с Русия беше лов на вещици. И сега искат да започнат тази измама отново. Знаете какво правят с това, сплашват хората за да няма честни избори. Сплашват избирателните служители да мълчат когато видят, чена изборите стават измами. И това е позор. Страната ни е в сериозна беда", каза Тръмп.

Теоретично Доналд Тръмп рискува затвор по делото за укритите плащания на порноактрисата, но много експерти прогнозират алтернативна присъда като пробация.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изкуствен риф или как корабът "Пионер" стана дом на черноморските видове
Изкуствен риф или как корабът "Пионер" стана дом на черноморските видове
Левски и Ботев Враца си вкараха пет гол в контрола
Левски и Ботев Враца си вкараха пет гол в контрола