НОВИНИ

Пада възрастта на децата с профили в социалните мрежи - възможно ли е ограничение

bnt avatar logo
от БНТ
20:28, 03.07.2023 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Франция е първата страна, която се опитва да наложи родителско съгласие за социалните мрежи. Експерти смятат, че това ще доведе до по-големи рискове.

В България в интернет децата влизат за първи път на 6-годишна възраст. За сравнение през 2010 г. в глобалната мрежа за първи път децата са влизали, когато са били на 10. Това показва изследване на Центъра за безопасен интернет.

Онлайн тормоз и вредно съдържание са първите неща, с които се сблъскат подрастващите в интернет. Средно около 9-годишни са децата в страната, които се регистрират и създават фалшиви профили.

За разлика от тях 13-годишната Антония не качва свои клипове в социалните мрежи, а само гледа определено съдържание. Обикновено това се случва под контрола на родителите ѝ.

"Това не е умерено количество и няма граница, което за мен не е редно. Има неща, които са допустими, но има и такива, които не са. Децата на моята възраст гледат само това вредно съдържание в социалните мрежи и в различните приложения", коментира Антония Йорданова.

Елена е майка на две деца и все още успява да следи съдържанието, което гледат в интернет, но контрол само от родителите невинаги е достатъчен.

"Родителите по принцип имат достъп до техните акаунти и това е добро ограничение, защото те сами преценяват какво да гледат децата", допълва Елена.

Според експерти от Центъра за безопасен интернет през последните години все по-малки деца са в интернет пространството.

Още по-притеснителен е фактът, че освен наблюдатели те се превръщат и в създатели на видео с неподходящо съдържание.

Някои европейски държави като Франция искат да се въведе дигитално пълнолетие в интернет. Както и родителско съгласие за обработването на личните данни при откриване на профили на децата.

"Регулация е нужно да има, когато става дума за деца. Тя трябва да се прави умно и да внимаваме да не създадем по-големи рискове, като го регулираме. Казвам го, защото личните данни ще се събират в по-голям мащаб", каза още Емануил Георгиев, Център за безопасен интернет.

Ако Европейската комисия приеме правилата, но те не се спазват, сайтовете ще получат глоба до 1% от световния им оборот.

Репортер: Тереза Кънчева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Враца допусна три гола и загуби от АПОЕЛ Никозия в контролна среща
Ботев Враца допусна три гола и загуби от АПОЕЛ Никозия в контролна среща
Новак Джокович започна защитата на титлата си на Уимбълдън с трисетова победа
Новак Джокович започна защитата на титлата си на Уимбълдън с трисетова победа