НОВИНИ

Пълна блокада в Германия до 18 април

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:01, 23.03.2021
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Пълна блокада в Германия. Канцлерът Ангела Меркел обяви, че ограниченията ще останат в сила до 18 април. Меркел подкрепи заплахата на Еврокомисията да блокира износа на ваксината на "Астра Зенека", ако общността не получава договорените количества.

Вместо договореното по-рано предпазливо отваряне, нови по-строги мерки в Германия. Те бяха обявени след 12-часови преговори на канцлера Меркел с лидерите на 16-те провинции. "Изправени сме пред нов вирус", мотивира се Ангела Меркел, която обясни, че силнозаразният британски вариант на коронавируса е станал доминантен в страната.

"Той е по-смъртоносен, по-заразен и остава заразен за по-дълго време", посочи канцлерът, която призова да не се пътува зад граница. За пет дни от 1 април германците са призовани да останат по домовете си, допуска се събиране на не повече от две домакинства или пет души. Всички религиозни служби ще се провеждат виртуално, затварят се всички търговски обекти.

"В този период е в сила забрана за масови събирания, отворилите заведения ще затворят отново през тези пет дни, в събота, на 3 април, ще отворят само магазините за хранителни стоки", заяви Ангела Меркел.

Ще се прилага стриктно приетата този месец т.нар. "аварийна спирачка" за отваряне на райони, където броят на заразените надхвърля 100 на 100 000 души население за една седмица. Това е прагът след който интензивните отделения ще бъдат претоварени. Този сценарий предвижда и допълнителните мерки като вечерен час и задължителни тестове.

Германците са разделени в оценките си за правителственото решение. Някои го определят като "необходимо", други като "неоправдано".

Великобритания днес отбеляза една година от първото си затваряне заради пандемията. С минута мълчание по обяд беше почетена паметта на повече от 126 000 починали от патогена в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин се ваксинира срещу COVID-19
Путин се ваксинира срещу COVID-19
Защо прекратиха спасителната акция в търсене на изчезналия сноубордист в Рила
Защо прекратиха спасителната акция в търсене на изчезналия сноубордист в Рила