Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Париж 2024: бюджетът на Организационния комитет ще се увеличи с 10% и ще достигне до 4,4 милиарда евро

от Вяра Илиева
15:28, 23.11.2022
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
Париж 2024
Слушай новината

Бюджетът на летните олимпийски игри в Париж през 2024 година се очаква да се увеличи с 10%, съобщиха от организационния комитет на игрите.

Това се дължи на високата инфлация, поясняват домакините на Летните олимоийски игри.

"В този контекст ключовата дума е "оптимизация". Бюджетът трябва да достигне 4,4 милиарда евро, от които 200 милиона, свързани с инфлацията", съобщават от организационния комитет, който се събра на заседание снощи в Париж.

Домакините обявиха, че половината от допълнителните средства са необходими за последствията от инфлацията, а друга част от тях ще отидат за допълнителни разходи по церемонията по откриването на игрите на река Сена, както и по разходи като човешки ресурси и киберсигурност.

"В контекста на високата инфлация бюджетът на Париж за 2024 г. ще бъде контролиран с ограничено увеличение от около 10%, включително 5% инфлация", каза директорът на игрите Тони Естанге.

От друга страна, организаторите очакват да генерират повече приходи от продажбата на билети, отколкото първоначално очакваха, и казаха, че вече са си осигурили 80 процента от приходите от 1,1 милиарда евро от спонсорски сделки, които са подписали.

"Надхвърлихме очакванията си като спонсорски договори. Бяхме си поставили за цел до края на годината да достигнем 80%. Вече постигнахме тази цел предсрочно и дори трябва да надхвърлим 90% през следващите седмици", каза още Тони Естанге.

Тони Естанге - директор на Игрите в Париж 2024 (снимка: БГНЕС)

"Първоначалният бюджет датира от декември 2016 г. Шест години по-късно е нормално да се преразгледат цифрите", казаха още от комитета.

Организаторите съобщиха още, че са намалили броя на превозните средства в автопарка на организацията с 40% в сравнение с игрите в Лондон през 2012 г.

Домакините на игрите вече имат официален магазин, открит в търговския център Les Halles в Париж.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Близо 14 000 гимназисти на стаж в реална работна среда
Близо 14 000 гимназисти на стаж в реална работна среда
Трима души са загинали при ракетен обстрел срещу Киев
Трима души са загинали при ракетен обстрел срещу Киев