Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Близо 14 000 гимназисти на стаж в реална работна среда

от БНТ
15:38, 23.11.2022
Чете се за: 02:12 мин.
Още
близо 000 гимназисти стаж реална работна среда
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

13932 ученици ще развиват професионалните си умения със стажове в реална работна среда във фирми и предприятия по проект „Ученически практики 2“. Техният брой се увеличава с 2283 спрямо предварително предвиденото. За това се споразумяха Министерството на образованието и науката и Изпълнителна агенция „Програма за образование“, управляващ орган по проекта.

Разширяването на обхвата на „Ученически практики 2“ се наложи заради големия интерес от страна и на учениците, и на работодателите и многото заявления за участие.

Училищата, участващи в проекта, са общо 321 в цялата страна. Допълнително през тази учебна година се включват 108 нови училища. Благодарение на това проектът ще обхване по-голям брой паралелки и професионални направления. Голяма част от тях са от приоритетни за икономиката сектори като машиностроене, електроника, архитектура и строителство и др., каквато е една от целите на проекта.

Учениците получават възможност да участват в обучение в реална работна среда под ръководството на наставник от съответната фирма и на наблюдаващ учител. Така от една страна учениците повишават професионалните си умения, а от друга се засилва партньорството между работодателите и училищата. По проекта се създават и учебно-тренировъчни фирми, в които гимназистите развиват предприемачески способности.

С над 2 млн. лева се увеличават средствата по проекта, като общият им размер става 12 579 860,40 лв. На всеки ученик, преминал успешно практическото обучение, ще продължи да се плаща еднократна стипендия в размер на 372 лева.

Дейностите по проекта се финансират по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020". Те ще продължат до края на 2023 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
6-годишно момче оцеля два дни под развалините след земетресението в Индонезия
6-годишно момче оцеля два дни под развалините след земетресението в Индонезия
Париж 2024: бюджетът на Организационния комитет ще се увеличи с 10% и ще достигне до 4,4 милиарда евро
Париж 2024: бюджетът на Организационния комитет ще се увеличи с 10% и ще достигне до 4,4 милиарда евро