НОВИНИ

Париж обеща още помощ на Киев

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:16, 30.04.2022
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Интензивни бойни действия се водят в Харков, критична остава ситуацията край Мариупол. Според президента Володимир Зеленски, Русия се опитва да унищожи Донбас изцяло. По данни на британското разузнаване, Москва е принудена да прегрупира силите си заради неуспешната атака в североизточна Украйна. Москва контрира, че специалната военна операция - както руснаците наричат инвазията, върви по план.

Кадрите са разпространени от Националната гвардия на Украйна. Твърди се, че украинските сили са поразили руски военен конвой с танкове и бронирани машини, близо до град Изюм, Харковска област. Достоверността на видеото не може да бъде потвърдена.

От своя страна, руското военно министерство разпространи кадри, на които се вижда как в Изюм се разпределя около 60 тона хуманитарна помощ. По данни на украинската страна, след обстрел на град Харков е загинал един човек, най-малко петима са ранени.

"Руските военни постепенно увеличават интензивността на настъплението си в Източна Украйна, най-голяма активност се наблюдава в района на Слобожанск и Донецк. Има признаци, че агресорът се готви за още по-активни военни действия", каза Олександр Мотузяник, говорител на на Министерството на отбраната на Украйна.

Граничните служби на Украйна разпространиха видео, за което се твърди, че е записано в металургичния комплекс Азовстал. 16 военни пеят украинския химн и честитят празника на граничаря като казват, че защитават града-герой - Мариупол, който руснаците твърдят, че контролират.

Предполага се, че на територията на металургичния комплекс Азовстал има няколкостотин военни и цивилни. От дни се правят неуспешни опити за евакуация на гражданите от стратегическото пристанище. Според украинската страна, след тежък руски обстрел в района на Попасна, край Донбас, липсват два автобуса с цивилни.

Киев обвини Москва, че е откраднала стотици тонове зърно от окупираните райони.

Руското военно министерство разпространи кадри, запечатали атаки с ракетните комплекси Искандер, без обаче да уточнява къде и кога е заснето видеото. По думите на руския генерален щаб, както и на външното министерство, специалната военна операция в Украйна върви по план.

"Оперативно-тактическата авиация на руските сили за денонощие порази 9 района, в които е имало струпване на украински военни и бойна техника. Убити са повече от 120 националисти, унищожени са 4 танка и шест бронирани машини. Ракетните войски са поразили 4 украински военни обекта - два пункта за управление, една система за залпов огън и една радиолокационна станция", каза Игор Конашенков, говорител на Министерството на отбраната на Русия.

Според британското разузнаване обаче, Кремъл прегрупира и преосмисля действията си заради бавния напредък в Източна Украйна. Украинската страна твърди, че на места дори контраатакува. Франция ще увеличи военната и хуманитарната помощ за Украйна, това стана ясно след разговори между президентите Еманюел Макрон и Володимир Зеленски.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоилов предупреди: Не трябва да се главозамайваме
Стоилов предупреди: Не трябва да се главозамайваме
От 1 май в България ще се влиза без ограничения от всички държави
От 1 май в България ще се влиза без ограничения от всички държави