НОВИНИ

Парламентът обсъжда оставката на Николай Денков

Милена Кирова
от Милена Кирова
06:00, 06.03.2024 (обновена)
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Слушай новината

Народното събрание обсъжда оставката на министър-председателя акад. Николай Денков. Точката беше включена в програмата на парламента.

Денков подаде оставка вчера, ден преди да се навършат 9-те месеца управление на кабинета. След като оставката бъде гласувана от парламента, за което няма срок, на ход е президентът, който трябва да проведе консултации с всички парламентарно представени партии и да връчи мандат на най-голямата политическа сила в 49-ия парламент - ГЕРБ-СДС.

Ротацията на премиерите обаче остава под въпрос. Предстоят преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, като от ГЕРБ сложиха на масата споразумение за управление до края на мандата на това Народно събрание и механизъм за взимане на решения.

От ПП-ДБ заявиха, че ще се отзоват, а с оставката си Николай Денков заяви, че отправя още една покана за преговори.

И след гласуване на оставката на правителството кабинетът ще продължи да работи, докато бъде избран нов.

Вижте повече в прякото включване на Милена Кирова

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ЗАСЕДАНИЕТО НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ТУК:


"В момента има тежки пазарлъци не за Шенген, а кой какво ще овладее - това е ПП-ДБ - малката патерица, голямата, а сте седящи в скута и пиещи мазно кафе. Оставка, неможачи!", каза Цончо Ганев - ПГ на "Възраждане".

"Ние ще подкрепим тази оставка. Това мнозинство и правителство е порочно заченато като сглобка. Постигнаха математически сбор, който представлява моралното дъно в политиката. Тези, които се арестуваха, се събраха. В името на властта, да бъде изпран моделът на управление Борисов", заяви Корнелия Нинова - председател на БСП.

"Уважаеми дами и господа, и уважаеми господа-дами, това, което се случва днес трябваше да се случи преди 9 месеца, защото по-гнусно управление не е имало. Премиерът се изпързаля като сапун в турска баня като си тръгна, но както казват - когато корабът потъва - първи си тръгват мишките. Външна политика - безгръбначно поведение", коментира Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.

"Всяко едно споразумение е обещание. Преди 9 месеца обещахме, че на този ден ще бъде дадена оставката. В историята на България няма примери като този. Той даде обещанието си пред народа. Властта за нас не е крайна цел. Властта за нас е средство за промяна. И докато тази промяна се случва, ние ще бъдем тук. Конституцията се промени и има шанс да се направи реална промяна. Шенген - това не се случваше 15 години. Днес сме член и сухоземните граници са следващата стъпка. Разследване на главния прокурор е факт. Бюджет с 3 % дефицит - факт, запазване на българското Черноморие - факт.
Тези промени, колкото и да ви притеснява, не са най-важни. Сега ще ви кажа кои са важни. Единствените промени, които са необратими, са тези, които променят очакването и страховете на хората. Хората очакват образован пример, очакват да няма монопол, пенсионерите очакват да не са под линията на бедност. Хората нямат страх от енергийната зависимост от Русия. Задачата е да продължаваме с тези промени. Задачата е хората да очакват независими регулатори. Очакват справедлива цена на енергията. Очакват службите да се борят за сигурността на гражданите. Ние ще работим това да продължи. Тези очаквания са във всички избиратели. Простотията, зависимостта от другите държави, подвикванията вече не са част от очакванията на българския народ", коментира Кирил Петков, съпредседател на ПГ на ПП.

В кулоарите на парламента Атанас Атанасов каза, че преговорите с ГЕРБ-СДС текат отдавна. На въпрос дали ще седне на председателското място, отговори че това ще е последното нещо, което ще се решава.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВСС изслушва прокурори, присъствали на банкет с Нотариуса
ВСС изслушва прокурори, присъствали на банкет с Нотариуса
Облачно и дъждовно време днес
Облачно и дъждовно време днес