НОВИНИ

Първият кораб с помощи за Газа отплава от Кипър

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:24, 12.03.2024
Чете се за: 02:47 мин.
Близък изток
Слушай новината

Кораб с тонове хуманитарна помощ отплава от Кипър за Газа. Товарът се очаква да пристигне след два дни. Според ООН обаче морският коридор не може да замести сухопътния транспорт към палестинския анклав.

Израелските власти отхвърлиха обвиненията на служители на Световната организация, че пречат на доставките от първа необходимост да достигнат до Газа.

Корабът с 200 тона храни и питейна вода отплава от кипърското пристанище Ларнака за Газа и така отвори морския коридор към палестинския анклав. Очаква се разстоянието от 370 километра, което обикновено отнема 15 часа, да бъде изминато за два дни заради тежкия товар на борда.

От ООН напомниха, че помощта по вода не може да реши изцяло продоволствения проблем в анклава.

"Корабът е добре дошъл, но се нуждаем от сухопътен достъп и безопасни, сигурни и редовни доставки в Газа", каза Йенс Лерке, офис на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

Продължават помощите по въздуха. Египет и Обединените арабски емирства са доставили в Газа с парашути общо 353 тона хуманитарна помощ от началото на март. Някои палестинци обаче се страхуват предимно за живота си.

"Те ни пускат помощи по въздуха, но военните ударите поразяват нашите деца, които умират. Във всички случаи умират палестинци", посочи Ислам Абу Жазар, жителка на Рафа.

Палестински медици от болницата Насър в град Хан Юнис разказват пред Би Би Си, че са били бити и унижавани от израелски войници при нападението им миналия месец.

"Те ни принудиха да коленичим със завързани очи. Имаше яма на земята и мислехме, че ще ни екзекутират и погребат в нея. Казахме си молитвите, но те просто ни плашеха", обясни д-р Ахмед Абу Сабха, болница "Насър" в Газа.

Засега няма признаци Израел и Хамас да стигнат до споразумение за край на военните действия и освобождаване на заложници. Това обяви посредникът Катар.

Израел обяви, че не е виновен за глада в Газа, тъй като разрешава помощи през два пункта в южния край на територията. Хуманитарните агенции обаче твърдят, че това не е достатъчно, особено за северната част на анклава.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рьою Кобаяши спечели състезание по ски скок на малката шанца в Трондхайм, Владимир Зографски остана на 38-ми
Рьою Кобаяши спечели състезание по ски скок на малката шанца в Трондхайм, Владимир Зографски остана на 38-ми
Александър Везенков се завърна в тренировъчната зала на Сакраменто Кингс
Александър Везенков се завърна в тренировъчната зала на Сакраменто Кингс