НОВИНИ

Петима български плувци ще участват на европейско първенство в малък басейн

Петър Мицин, Калоян Левтеров, Габриела Георгиева, Диана Петкова и Тея Николова ще участват в надпреварата

петима български плувци участват европейско първенство малък басейн
bnt avatar logo
от БНТ
13:16, 03.12.2023
Чете се за: 03:22 мин.
Спорт
Слушай новината

От 5 до 10 декември ще се проведе европейски шампионат по плуване в малък басейн в Отопени, Румъния. БНТ 3 ще излъчи надпреварата.

Петима плувци ще защитават честта на България на 22-ото европейско първенство. Петър Мицин, Калоян Левтеров, Габриела Георгиева, Диана Петкова и Тея Николова ще участват в надпреварата.

"Тази година мина много добре. Порих три норматива - на 200, 400 и 800 метра свободен стил. Удоволствие е да се състезавам в такива състезания. Всеки месец има нова конкуренция. Гледам да не се възгордявам много от световния ми рекорд на 400 метра, защото не виждам смисъл. Световният ми рекорд ме мотивира да продължавам да се трудя и да гледам смело напред", сподели Мицин пред БНТ.

Брусистката Тея Николова прави дебют на голямо първенство за жени, а останалите плувци поставиха личните си цели.

"По-добра съм на 50 метра, но в напоследък и 100 метра също ми се получават. Целта ми е да си подобря личните времена от Държавното първенство за мъже и жени", каза Тея Николова.

"Отборът е супер с новите състезатели. По-младите поколения, които навлизат са доста сериозни и полагат доста усилия. Надявам се всички да подобря постиженията си", допълни Калоян Левтеров.

"Опитвам се да нямам очаквания към себе си. На държавното първенство се справих доста добре. Надявам се да си подобря личните времена, което да ме изпрати на финал", добави Диана Петкова.

"Мисля, че обръщанията и подводните ми дават тласък да плувам по-бързо. Преходът от 25-метров към 50-метров басейн ще дойде малко труден, но треньорът каза, че няма да има много почивка, направо започваме подготовка за световното първенство", обясни Габриела Георгиева.

Техният треньор Кристиян Минковски поясни, че работата на възпитаниците му е насочена към Олимпийските игри.

"Моите очаквания са за поредно добро представяне на българските състезатели. Готови са. Всичко е наред и върви по план. Работата ни през последните месеци е насочена към Олимпийските игри в Париж", категоричен е той.

Шампионатът в Румъния ще бъде оцветен от някои от звездите на континента. Местният любимец Давид Попович, световният шампион на 100 м св. стил Матю Ричардс и популярният французин Флоран Манаду са само част от гигантите, които ще участват в Отопени. Шампионатът е от 5-10 декември и може да го гледате по БНТ 3.

Вижте целия репортаж във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво да очакваме от Алберт Попов и Радослав Янков през новия зимен сезон
Какво да очакваме от Алберт Попов и Радослав Янков през новия зимен сезон
Жълт код за значителни валежи в Източна и Североизточна България
Жълт код за значителни валежи в Източна и Североизточна България