НОВИНИ

Петима мигранти са арестувани за пожара в бежанския лагер Мориа

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:19, 15.09.2020
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Петима мигранти са арестувани за пожара, изпепелил бежанския лагер Мориа на остров Лесбос преди седмица, съобщиха гръцките власти. Издирва се шести заподозрян.

Националността на задържаните не се съобщава. Арестите опровергават сценария, че крайнодесни са подпалили лагера в нощта срещу 9-ти септември, посочи гръцкият министър на Гражданската защита Михалис Хрисохоидис.

Арестите опровергават сценария, че крайнодесни са подпалили лагера в нощта срещу 9-ти септември, посочи гръцкият министър на Гражданската защита Михалис Хрисохоидис. По-рано правителствен говорител заяви, че лагерът е опожарен от мигранти с цел шантаж към властите за по-бърз трансфер от острова.

В новоизградения център при Кара Тепе има 5 хиляди легла, но досега там са прехвърлени едва хиляда бежанци. На влизане всички се подлагат на тестове за COVID-19, установени са поне 25 заразени, което усложнява допълнително процедурата по разселване.

Михалис Хрисохоидис - министър на гражданската защита на Гърция: Всички трябва да разберат и най-вече мигрантите - предложението ни за това временно убежище е важно като решение на техните проблеми и проблемите на острова.

Никой няма да напусне острова, без да премине през временния център, поясни министърът. Кара Тепе ще създаде същите проблеми като Мориа, изтъкват жителите на Лесбос, които съжителстват с чужденците от 2015-а.

Прокопис Цагарис /87 г./: Проблемът е, че мигрантите идват тук и причиняват щети. Местните се страхуват и не излизат. Магазините нямат работа.

Прокопис Цагарис /87г./: Има 27 страни в Евросъюза, ако всяка приеме по 400 души, проблемът ще се реши.

Германия обяви, че може да приеме до 1 500 от общо 12 хиляди обитатели на Мориа. Остров Лесбос е в днешната програма на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

По-рано в Атина той посочи, че държавите от Евросъюза трябва да намерят общ, справедлив, силен и ефикасен отговор на мигрантската криза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как започна 15-и септември в семейството на един първокласник от Пловдив?
Как започна 15-и септември в семейството на един първокласник от Пловдив?
Главният секретар на МВР разпореди проверка на полицейските униформи
Главният секретар на МВР разпореди проверка на полицейските униформи