НОВИНИ

Петков и Василев ще се стремят към управлението на страната, разговарят с партии за коалиция мандатоносител

bnt avatar logo
от БНТ
11:00, 19.09.2021
7304
Чете се за: 05:35 мин.
Политика
Слушай новината

Бившите министри от служебното правителство Асен Василев и Кирил Петков представиха намеренията си за бъдещо участие в политическия живот на страната. Името на новата политическа формация е "Продължаваме промяната".

Василев заяви, че в момента са в процес на разговор със 7 - 8 партии за мандатоносител и вероятно ще ги сложат в коалиция, за да може "Продължаваме промяната" да запази името. Отрече партия МИР да е сред тях. Партиите все още не са избрани, подчерта Асен Василев.

Допълни още, че не са преговаряли и няма да вземат структури от никоя партия. Ще се водят разговори с всички партии, които споделят визията им и които са готови да работят по нов и честен начин за сформиране на мнозинство след изборите. На въпрос потвърди, че се стремят към това да управляват страната.

"В следващия парламент ще има над 121 депутати от коалиция на почтените", каза Кирил Петков.

Василев добави още, че кандидатът им за президент е Румен Радев.

"Това не е президентска партия", категоричен бе Кирил Петков.

"Ние много го харесваме, защото за последните месеци ни даде пълна свобода на действие - да действаме, както мислим, че е добре за България. Не получихме нито един телефонен разговор, за да каже: направете това или наемете онзи и общите принципи, с които сме управлявали с колегите в служебното правителство, мисля, че са общи и за него", допълни той.

С днешното събитие искаме да кажем, че продължаваме промяната, каза в началото на срещата Петков.

"Всички знаете, че в последните 4 месеца започнахме промяната и имахме конкретни и ясни цели. Цел 1 - да спрем корупцията и кражбата, добър пример беше ББР. Цел 2 - да освободим малкия и среден бизнес да работи спокойно. Стигнахме до 10% растеж и благодарение на приоритетите на НАП фокусът вече не бяха малки магазини, а големите фирми с големите обществени поръчки. Приоритет 3 - да привлечем високотехнологични инвестиции. Видяхте, че само за 4 месеца привлякохме голям завод за електроавтомобили в Ловеч. Приоритет 4 - когато се събере това благоденствие да се разпредели по-справедливо. Бюджетът показа точно това - когато можем и да намалим дефицита и да разпределим средствата сред пенсионери, хората от здравеопазването и образованието. Вие ни познавате. Тук не включваме нищо ново, искаме тези 4 месеца да ги продължим в следващите 4 години", каза Петков.

Той заяви, че не е важно дали си ляв или десен, а дали си почтен. Каза, че ще работят с почтени хора, независимо от коя страна са те.

Представи екипа си. Обясни, че критериите към тях са да са с добра кариера извън политиката, независими хора. Да не са били в повече от една партия, освен тази коалиция, защото не вярват в хора, които прескачат от партия в партия. Приоритет е и да нямат скандали. Всеки един от тях ще подпише договор за почтеност - ще се съгласят, че няма банкова тайна, че няма скрити пари.

Повечето от екипа на новата формация са млади хора, завършили в чужбина.

Петков заяви още, че качеството, което притежават с Василев, е, че не ги е страх. Другото е, че работят в екип.

От своя страна Асен Василев заяви, че ще работят за равен старт - за качествено образование, за здравеопазване, което да не налага да се ходи на лечение в чужбина и да се доплаща за всяка процедура.

"Истината е, че ако просто си съберем, това, което трябва да се събере, сложим контролните механизми, така че парите да се харчат за хората и спрем течовете - всичко това може да се случи. А това случи ли се, нашите бизнеси ще започнат да работят по-добре.

Ако България започне да се развива в тази посока, ще видим много повече млади хора, които ще започнат да се завръщат, защото истината е, че България ни липсва. Всички сме живели в чужбина, но тук ни харесва най-много.

Ако ние си оправим средата, изчистим си държавата, ще можем да се гордеем с България, каквато е и каквато ще бъде, а не само с българското минало. Това е, което искаме да направим. Това можем да го направим само всички ние заедно. Ако искате, помогнете да се случи", каза Василев.

На въпрос той отговори, че идеята за формацията се е зародила, когато са започнали работа в 46-ото НС заради невъзможността да се постигне консенсус в каква посока да тръгне страната.

Вижте повече в репортажа на Деси Маркова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светът говори за... или най-любопитните новини от седмицата
Светът говори за... или най-любопитните новини от седмицата
"Тренд": ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина
"Тренд": ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина