НОВИНИ

Пили сме по-малко вино и ракия по време на изолацията, но износът се е увеличил

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:46, 14.06.2020
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Противно на очакванията - по време на изолацията у нас хората са пили по-малко вино и ракия. В същото време обаче , износът на алкохол се е повишил. Според Изпълнителната агенция по лозата и виното в Западна и Централна Европа предпочитат българско вино пред италианското и испанското заради ниските нива на разпространение на коронавирус у нас.

Мерките, които правителството ни предприе срещу коронавируса като затваряне на ресторанти и хотели доведе до сериозен спад в продажбите на вино на вътрешния пазар. В първите седмици на извънредното положение спадът в продажбите на вино и ракия е над 50% в сравнение със същия период на миналата година.

Евгени Харамлийски, Лозаро-винарска камара: След март продажбите на вино се стабилизираха, като спадът за април и май, в сравнение със същия период на миналата година вече е 30% и такъв спад се поддържа и до днес.

За разлика от продажбите на вътрешния пазар при износа на вино има ръст от 5%. Някои наши изби, които имат силни позиции на европейските пазари дори са удвоили износа си през последните месеци за Полша, Чехия и Германия.

В Европа търговията с вино силно намаля заради пандемията. Френските винопроизводители обявиха, че започват преработката на непродаденото вино в дезинфекционен гел за да освободят място за новата реколта.

Подобни мерки има и в Испания и Италия. ЕК дори отпуска субсидия за това. Такава има и за българските винопроизводители, но засега те не проявяват интерес.

Евгени Харамлийски, Лозаро-винарска камара: Тъй като сумите, които ще бъдат предоставени, българските винопроизводители сметнаха, че са крайно недостатъчни или с две думи - не им излиза сметката.

Прогнозите са, че вътрешният пазар на вино няма да се възстанови до края на годината, тъй като изоставането не може да се навакса. Иначе ние, потребителите можем да помогнем като подкрепим родното производство, купувайки български вина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новото нормално: Как COVID-19 промени живота ни
Новото нормално: Как COVID-19 промени живота ни
Терапията с плазма за лечение на COVID-19 става достъпна за всички болници в страната
Терапията с плазма за лечение на COVID-19 става достъпна за всички болници в страната