НОВИНИ

Подмяната на диктовки за 4. клас: Случайна грешка или умишлено действие?

bnt avatar logo
от БНТ
20:07, 08.06.2021
Чете се за: 02:55 мин.
Още
Слушай новината

При проверка на всичките над 57000 писмени работи на четвъртокласниците, които се явиха на матура на 27 май, бяха открити около 90 диктовки, в които текстът се различава от предварително зададения. За подобен проблем сигнализираха от София, от пловдивското село Богданица, от Луковит и от две училища във Варна и областта.

Варненското училище "Стоян Михайловски" е сред петте, в които част от децата са писали друг текст. Причината: в две от петте флашки освен аудиофайлът, изпратен от образователното министерство, е имало и файл с пробна диктовка от февруари.

"Квесторите виждат, че има два аудиофайла, единият озаглавен 4а, другият - диктовка. В своите обяснения те пишат, че логично би било да се отвори файлът, който е озаглавен с диктовка", каза директорът на училището Павлина Мандажиева.

В страната има още 4 училища, където има разминаване в текста на диктовката. Навсякъде причините са различни. В столичното 159-о Основно училище "Васил Левски" изпитът в една от залите е проведен с аудиодиктовка на издателство, а не с текста от просветнното министерство. Диктовката е била подменена и в училището в пловдивското село Богданица, както и в Луковит. А в училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Старо Оряхово, например, не са успели да запишат аудиофайла с диктовката, изпратен от министерството.

"Оказа се, че сме изтеглили някакъв файл, който е диктовка, която никога не е провеждана, не е провеждана като външно оценяване", обясни директорът на училището Юлиана Йорданова.

Децата, писали по диктовка с друг текст, не са ощетени.

"Техните работи са оценени. Министерството на образованието е разработило критерии към съответните текстове, така че децата ще получат своите резултати и ще имат оценяване", каза началникът на отдел в РУО-Варна д-р Ирена Радева.

Директорите на училищата и квесторите са наказани административно.

"Ясно послание към всички, които участват в организирането и провеждането на националното външно оценяване. Независимо от това дали е имало технически причини или други неуредици, те носят отговорност за това то да бъде проведено качествено", заяви зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова.

Ирена Радева от Регионалното управление на образованието във Варна заяви, че не става дума за злоупотреба, а за недоглеждане и техническа грешка.

Репортери: Петя Иванова, Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Кантарджиев пред БНТ след пенсионирането: В епидемия да сменяш лекар не е най-умното нещо
Проф. Кантарджиев пред БНТ след пенсионирането: В епидемия да сменяш лекар не е най-умното нещо
Трибуналът в Хага потвърди доживотната присъда на Младич
Трибуналът в Хага потвърди доживотната присъда на Младич