НОВИНИ

Стефан Янев обсъди европейската перспектива на Албания с Еди Рама

bnt avatar logo
от БНТ
19:20, 08.06.2021
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Министър-председателят Стефан Янев се срещна с премиера на Албания Еди Рама, който е на посещение у нас днес и утре. Двамата лидери са обсъдили двустранните отношения, актуални въпроси от европейския дневен ред и пътя на Албания към ЕС.

В разговора между двамата българският премиер е потвърдил подкрепата на България за европейската перспектива на Албания.

„Обсъдихме двустранните отношения между двете държави. Нашата обща оценка е, че отношенията ни се развиват по един изключително добър начин. Начин, който е за пример как трябва да се развиват добросъседски отношения“, заяви след срещата българският премиер Стефан Янев.

В нашите пленарни разговори забелязахме, че нямаме въпроси, които са открити и остри, които се нуждаят от сериозно дискутиране и сериозно задълбочаване. (...) Решенията, които имаме, работят. Те са устойчиви и отношенията ни са в най-добрия контекст в интерес на народите на двете страни", акцентира още Стефан Янев.

Обърнахме внимание и на българското национално малцинство, което се радва на един добър прием и е един добър пример за най-добрия мост между двете държави, допълни той.

"Констатирахме сходство в темите, включително по европейската перспектива на Албания, нейната евроатлантическа принадлежност", посочи Стефан Янев.

"Позицията на България по отношение на Република Северна Македония до известна степен е и препятствие пред перспективата на Албания бързо да върви по пътя. Ние се надяваме, че българската позиция, както сред европейските ни партньори , така и в Албания е добре позната и добре комуникирана, така че да не се получава ефектът на едно негативно, целенасочено говорене и да създава негативно усещане, че България прави нещо неправилно. Напротив, позицията ни е насочена именно към демонстрация на нашите декларации, че европейският път, както на Република Северна Македония, така и на Албания е открит, ние го поддържаме", заяви българският премиер.

Албанският премиер Еди Рама благодари за гостоприемството и добрия тон на проведените разговори.

„Благодаря, че подчертахте факта, че Албания е модел за отношенията си към малцинствата. Ние се чувстваме много добре, че нашето законодателство за малцинствата се издигна на европейско ниво“, отбеляза Рама.

Вижте още в прякото включване на Александър Марков във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Кошлуков: Такава намеса в редакционната независимост е недопустима никъде, освен в Северна Корея
Емил Кошлуков: Такава намеса в редакционната независимост е недопустима никъде, освен в Северна Корея
Крум Зарков: Уверен съм, че няма да има проблем с броя на машините
Крум Зарков: Уверен съм, че няма да има проблем с броя на машините