НОВИНИ

Емил Кошлуков: Такава намеса в редакционната независимост е недопустима никъде, освен в Северна Корея

bnt avatar logo
от БНТ
19:30, 08.06.2021
5380
Чете се за: 06:07 мин.
У нас
Слушай новината

Позицията на УС на БНТ, в която се заявява, че обществената телевизия е подложена на безпрецедентен натиск, е в защита на колегата ни Георги Любенов и неговия екип.

Това каза в "Още от деня" генералният директор на БНТ Емил Кошлуков.

Служебният министър на културата Велислав Минеков си позволи след предаването "Денят започва с Георги Любенов" и включването на пресконференцията на ГЕРБ, да излезе с три много тежки обвинения срещу нашите колеги - че са нарушили закона, че са извършили евентуално престъпление и че са застрашили националната сигурност.

"За първи път наши колеги, в случая Жоро Любенов и неговият екип, са наредени редом до престъпници и терористи. Как така сме застрашили националната сигурност? Това са безобразни обвинения, абсолютни лъжи. И трябваше Управителният съвет и лично аз да реагираме", подчерта Емил Кошлуков и допълни, че застава зад решението на редакционния екип на предаването на Георги Любенов.

Емил Кошлуков: Твърденията на Минеков са откровени лъжи и клевети

Министър Минеков не е длъжен да познава Закона за телевизия и радио, но той не може да се меси в редакционната политика и не може да заплашва. Генералният директор на БНТ обясни, че предаването на Георги Любенов е актуално и то отразява злободневните, текущите неща. В тези продукции всички телевизии в цяла Европа правят преки включвания.

"Няма никакъв смисъл да стане пресконференция на партия, изявление на министър или футболен мач и ти да го дадеш след един ден, а при днешните технологии и след един час си безнадеждно закъснял", допълни той.

Министър Минеков: Не съм сплашвал журналисти

В конкретния случай Георги Любенов, а също и бТВ и Нова включват тази пресконференция, защото управляващата доскоро партия ГЕРБ отговаря на най-злободневния въпрос - темата с подслушванията.

"Седмица преди това сме пуснали президента в това предаване, така пуснахме зам.-председателката на БСП от пленума им", коментира той и допълни, че на 23 май БНТ прекъсва централната си обедна емисия, за да излъчат самия министър Минеков, връчвайки награди.

Емил Кошлуков заяви, че в Българската национална телевизия е пристигнало официално писмо от министър Минеков, в което се иска обяснение за редакционната политика на Георги Любенов. "Това е безпрецедентно", заяви генералният директор.

"Стремежът на Минеков да обругае, да охули и да наклевети Българската национална телевизия, да ни обвини в престъпления е много опасен. Такава намеса в редакционната независимост е недопустима никъде, освен в Северна Корея", категоричен беше Кошлуков.

Министърът на културата с ново писмо до генералния директор на БНТ

БНТ сезира всички институции и личности, както и неправителствени организации, които имат отношение към такъв казус - ЕК, ЕП и комисията в него - Вътрешна работа, правосъдие и сигурност, Дирекцията по правата, комисаря по правата на човека на Съвета на Европа, Фрийдъм хаус, Репортери без граница, Съюза на българските журналисти, които стоят зад Европейската конвенция за правата на човека.

Журналистическите дружества в БНТ с реакция срещу опитите за намеса на държавни институции в редакционната политика

Обвинението от страна на проф. Минеков, според което Емил Кошлуков подлежи на санкции по закона "Магнитски", генералният директор на БНТ коментира така:

"Ще потърся по всички законови начини отговорност за ангажирането на Минеков с разгласяването на такива клеветнически обстоятелства, в които няма нищо вярно. Включително и по съдебен път ще търся правото си".

Той призова министър Минеков моментално да сезира ДАНС, Прокуратурата и когото пожелае и да поиска да му наложат тези санкции още утре.

В рамките на предаването "Още от деня" водещата Надя Обретенова, подкрепена от генералния директор Емил Кошлуков, увери, че ако проф. Минеков поиска да говори пред аудиторията на БНТ, това право ще му бъде дадено по всяко време и той ще може да сподели всички свои аргументи, които го водят в това обвинение.

Генералният директор на БНТ благодари на служителите на обществената телевизия и съобщи, че дълговете на БНТ в момента са 4 млн. лв.

"От 40 млн. ги намалихме на 4. 20 млн. беше превел кабинетът за заплащане на разпространението. Другите 20 млн. ги спестихме, изплатихме всички просрочени договори с наши общи усилия. Искрено благодаря на всички колеги. Знам, че беше трудно. Аз съм много благодарен за това, което постигнахме", посочи той.

Рейтингът на БНТ расте с 25% в сравнение с миналия период. Щастлив съм, че днес телевизията е по-уважавана, по-гледана, в по-добро финансово състояние и на повече платформи за млади хора, каза в заключение генералният директор Емил Кошлуков.

Гледайте целия разговор и още теми от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трибуналът в Хага потвърди доживотната присъда на Младич
Трибуналът в Хага потвърди доживотната присъда на Младич
Стефан Янев обсъди европейската перспектива на Албания с Еди Рама
Стефан Янев обсъди европейската перспектива на Албания с Еди Рама