НОВИНИ

БНТ сезира международните институции, министър Минеков отговори на позицията на медията

Айше Сали
от Айше Сали
20:26, 08.06.2021
Чете се за: 05:45 мин.
Общество
Слушай новината

БНТ сезира международните институции в защита на медийната свобода. Това се случва, след като служебният министър на културата обвини БНТ в нарушение на закона, в евентуално престъпление и в застрашаване на националната сигурност.

А министър Минеков отговори на позицията на Управителния съвет на БНТ и на журналистическите дружества в обществената медия. Минеков заяви, че не е заплашвал журналисти и видя опит за натиск над работещите в БНТ, защото са подчинени на генералния директор.

СЕМ от своя страна припомни, че всеки доставчик е независим по отношение на съдържанието, което предоставя.

Позицията на Управителния съвет на БНТ идва след атаката от министъра на културата по повод пряко включване в актуално предаване от пресконференция на ГЕРБ.

БНТ сезира международни институции в защита на медийната свобода - вижте позицията на Управителния съвет на БНТ

Ръководството на Обществената телевизия определя обвиненията на Минеков като лъжи и нагло и безцеремонно сплашване на журналисти.

"Никога досега, през новата ни демократична история, министър не се е осмелявал да упражнява цензура върху решенията на журналистите, които по закон са независими и самостоятелни. Заплахи към журналисти е имало и преди в България, министри са си позволявали да отправят нападки и закани. Никога обаче журналисти не са били приравнявани с престъпници", се казва в позицията на Управителния съвет.

"Как така сме застрашили националната сигурност?! Това са безобразни обвинения, абсолютни лъжи и трябваше УС и аз лично да реагирам. Няма да позволя да падне и капка съмнение, макар че това е решение на редакционния екип, аз заставам с две ръце зад него. Изявлението на министър Минеков е пълен тюрлюговеч, но аз не считам тази правна малограмотност за пропуск на обща култура. Той не е длъжен да познава ЗРТ, длъжен е обаче да познава основните демократични права и свободи. Тоест, че не може да се меси в редакционната политика и не може да напада и да заплашва журналисти", казва Емил Кошлуков.

Емил Кошлуков: Такава намеса в редакционната независимост е недопустима никъде, освен в Северна Корея

Министър Минеков побърза да опровергае твърденията за натиск и заяви, че все още очаква отговори на своите питания към СЕМ:

"Заплахи към журналисти - как точно заплашвам журналисти? Никога журналистите не са били приравнявани с престъпници. Това Управителния съвет, под шапката на Директора. Кога съм казва, че журналистите, било то в БНТ или в които и да е, са престъпници. Търси сметка на журналисти - да съм търсил сметка от някого от вас или когото и да е? Дори от БНТ? Това е безцеремонно потъпкване на свободното слово. Аз ще подкрепям свободата на словото. Насилието над журналисти дори и по служебен път не одобрявам и това няма да се случи", каза министърът на културата Велислав Минеков.

Министър Минеков: Не съм сплашвал журналисти

От Съвета за електронни медии пък припомниха, че са отговорили на питанията на Минеков още на 26 май. Там се казва ясно, че всеки доставчик е независим по отношение на съдържанието си и намесата е равносилна на цензура. От друга страна преките включвания представляват обичайна практика.

СЕМ е отговорил на отправените от министъра на културата въпроси

Служебният министър направи и връзка между санкциите по закона "Магнитски"и Емил Кошлуков, като заяви, че той е бил в ръководството на No Frame Media и към фирмата трябвало да има рестрикции.

"Надявам се да обясни как е попаднал там. Надявам се да ни разкаже за неговото присъствие в TV7, за което отговаряше фалиралата КТБ и Цветан Василев. Може би и Делян Пеевски. Но искам да знам какво прави тук името му. Искам ДАНС и всички служби да разберат какво се случвало в този период и ще ги помоля да се задействат незабавно", каза министър Минеков.

Кошлуков на свой ред отговори, че това са клевети.

"Ще търся отговорност с ангажирането на Минеков с разгласяването на такива клеветнически обстоятелства. Нищо вярно няма в това. Включително и по съдебен ред ще търся своите права. Бих посъветвал Минеков, без да имам това право, моментално да сезира ДАНС, прокуратурата и когото пожелае, за да ми наложи тези санкции, защото човек трябва да застава зад думите си", каза Кошлуков.

Емил Кошлуков: Твърденията на Минеков са откровени лъжи и клевети

За действията на министъра БНТ сезира Европейската комисия и Европейския парламент, посланици, институции и неправителствени организации, свързани със защита на медийната свобода и човешките права.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ със специална награда на "Мъж на година"
БНТ със специална награда на "Мъж на година"
Проф. Кантарджиев пред БНТ след пенсионирането: В епидемия да сменяш лекар не е най-умното нещо
Проф. Кантарджиев пред БНТ след пенсионирането: В епидемия да сменяш лекар не е най-умното нещо