НОВИНИ

Проф. Кантарджиев пред БНТ след пенсионирането: В епидемия да сменяш лекар не е най-умното нещо

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:15, 08.06.2021
5873
Чете се за: 02:42 мин.
Още
Слушай новината

След вчерашното изненадващо пенсиониране на проф. Тодор Кантарджиев, работещите в Националния център по заразни и паразитни болести изпратиха отворено писмо до президента, премиера, институции и политически партии, в което настояват Кантарджиев да бъде възстановен на работа. Професор Тодор Кантарджиев коментира пред "По света и у нас", че е изненадан от решението да го пенсионират по време на ковид епидемията.

Професор Кантарджиев ръководи Центъра по заразни и паразитни болести от 10-ина години. Вчера бил повикан на среща в здравното министерство.

"Имахме 10-минутен разговор за това може ли да се изследва имунитетът, как да разберем колко хора са преболедували в страната. После останахме насаме и той ми каза, че е време да се пенсионирам. Аз му благодарих, че не съм разбрал от вестниците", каза професорът.

Най-запомнящите се фрази на проф. Тодор Кантарджиев

Кантарджиев се изненадал от решението да го пенсионират.

"Даже не ми позволиха тази година да празнувам 140-ата годишнина на института. Не съм очаквал в момента на епидемия, когато недобре върви ваксинацията, когато се създадоха настроения и нежелание на хората да се ваксинират, което ме кара да си мисля, че есента може би ще имаме проблеми със заболели отново. В епидемия да сменяш лекар не е най-умното нещо", коментира той.

Служебният министър Кацаров споделил плановете си за реформа в Националния център по заразни и паразитни болести.

"Ще обединява, ще съкращава. Е, извинявай много, мисля, че центърът показа в последните 15 месеца какво направи за българския народ", каза още професорът.

В подкрепа на проф. Кантарджиев: Центърът по заразни и паразитни болести с отворено писмо до Радев

Кантарджиев не е очаквал такава подкрепа от колегите си.

"За първи път видях толкова уважение и от колегите си. Благодаря на министъра, че направи така, че да видя уважението и обичта на хората", допълни Кантарджиев.

Протестите на служителите в Центъра по заразни и паразитни болести продължават. Казусът коментира и президентът. Румен Радев заяви, че той само назначава служебните министри, а те сами избират своите екипи.

Вижте цялото интервю с проф. Тодор Кантарджиев тук.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ сезира международните институции, министър Минеков отговори на позицията на медията
БНТ сезира международните институции, министър Минеков отговори на позицията на медията
Подмяната на диктовки за 4. клас: Случайна грешка или умишлено действие?
Подмяната на диктовки за 4. клас: Случайна грешка или умишлено действие?