Наказват директори на училища заради подменени диктовки на изпита за 4-ти клас

от БНТ
13:13, 08.06.2021
Чете се за: 02:37 мин.
Още
всички ученици връщат клас
Слушай новината

Директори на училища и квестори ще носят дисциплинарна отговорност за подменени диктовки на националното външно оценяване по български език и литература за 4-ти клас, което се проведе на 27 май. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието.

В шест училища в страната на учениците не е пуснат изпратеният от министерството аудиофайл, а са диктувани съвсем други текстове.

След проверка на всички 57307 писмени работи на четвъртокласниците са открити около 90 теста, които съдържат диктовки с текст, различен от този в изпитния аудиофайл.

Петима квестори от ОУ „Стоян Михайловски“ във Варна са с предупреждение за уволнение. Причината е, че в две от изпитните зали децата са писали отново пробната диктовка, която е била проведена през февруари тази година.

За неосъществен контрол и допуснати нарушения със „забележка“ е наказан директорът на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Старо Оряхово, община Долни чифлик, област Варна. С дисциплинарни наказания са и четирима членове на училищната изпитна комисия. В това училище са имали проблем с разархивирането на изпратения от МОН аудиофайл с диктовката. Без да сигнализират в министерството, те са ползвали изпратен им от друго училище аудиофайл със съвсем друг текст.

В столичното 159-о ОУ „Васил Левски“ изпитът в една от залите е проведен с аудиодиктовка на издателство, а не с текста от МОН. Квесторът в залата е с дисциплинарно наказание „забележка“. На директора на училището е наложена финансова санкция.

Диктовката е подменена също в основните училища „Атанас Манчев“ в Айтос и в с. Богданица, област Пловдив, както и в СУ „Алеко Константинов“ в Луковит. Там предстоят проверки.

В хода на оценяването на писмените работи са установени също диктовки с почерк, различен от този при отговорите на другите въпроси от теста.

В други случаи диктовката не е пусната от изпратения аудиофайл. Вместо това тя е раздадена на четвъртокласниците на хартиен носител и те са я преписали заедно със знаците за пауза при четене.

Оценката от изпита по български език и литература в 4 клас служи за установяване на индивидуални пропуски и за анализи на резултатите от обучението на училищно и национално равнище.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Радев пред конференцията "Инициатива "Три морета“: Трябва да направим региона по-атрактивен за туризъм и инвестиции
Радев пред конференцията "Инициатива "Три морета“: Трябва да направим региона по-атрактивен за туризъм и инвестиции
Маринела и Ветко Арабаджиеви остават под домашен арест
Маринела и Ветко Арабаджиеви остават под домашен арест