НОВИНИ

Политиците коментираха сътресенията в Народния театър

Айше Сали
от Айше Сали
20:10, 01.03.2023
Чете се за: 04:35 мин.
Още
Слушай новината

Народният театър разпространи изявление след уволнението на режисьора Александър Морфов от поста главен режисьор и напускането на пиара Велислава Кръстева. В него се казва, че решението е взето, за да бъде възстановена нормалната творческа среда.

Според ръководството на театъра Морфов не е успял да намери диалог със своите колеги, както е изисквала неговата позиция. Неговите спектакли обаче ще продължат да бъдат част от програмата.

В позицията на Народния театър се казва, че опитите за вътрешно решаване на конфликта не са дали резултат заради външни провокации и системен натиск с тенденциозно провокирани конфликти.

Според първата ни сцена Александър Морфов не е съумял да намери диалог със своите колеги и да се ангажира трайно с ръководните процеси в институцията, съгласно предоставената му позиция на главен режисьор.

За сметка на това непрекъснато е провокирал конфронтации с различни членове на трупата и е осъществявал непрестанен натиск, отправяйки нападки и обиди към актьори и ръководството.

За съжаление, през изминалите месеци г-н Александър Морфов не съумя да намери диалог със своите колеги и да се ангажира трайно с ръководните процеси в институцията, съгласно предоставената му позиция. За сметка на това непрекъснато провокираше конфронтации с различни членове на трупата, осъществявайки непрестанен натиск, отправяйки нападки и обиди към актьори и ръководство, заявяват от Народния театър.

Представителите на политическите партии, които гостуваха в "Референдум", също коментираха темата, защото в първия си коментар след уволнението самият Александър Морфов обвърза решението с политиката на определени партии.

Те се обединиха около мнението, че политиката няма място в театъра, но в същото време всеки има право на своите политически възгледи.

"Нито има основателни обвинения да се счита, че Народният театър работи в полза на една или друга партия, нито пък може да бъде прието равнодушно това човек да изгуби ролята си, защото е член или симпатизира на една или друга партия", заяви Деница Сачева, ГЕРБ-СДС.

"Свободата на театъра, както и свободата на словото, са изключително важни и тук компромиси не трябва да има. Ако са извършени нарушения, трябва да се понесе отговорност, но свободата на нашите творци трябва да бъде уважавана и мисля, че господин Морфов винаги точно това е правил - свободно слово", допълни Атанас Славов, ПП-ДБ.

"Ако някой от Народния театър е решил да се занимава с политика и да използва Народния театър като трибуна това не означава, че ние, политиците, трябва да се занимаваме с Народния театър. Струва ми се, че секторът на културата си има своите механизми да се саморегулира", добави Станислав Анастасов, ДПС.

"Истината е, че всички в Народния театъра или тези, които участваха в този скандал, който продължава вече няколко седмици, сами си навлякоха това, което се случва в момента. Те сами отдадоха не на професионално отношение личните си взаимоотношения, а на това кой каква партия подкрепя и застава зад нея", коментира Цончо Ганев, "Възраждане".

"Не трябва по този начин най-известните ни режисьори, най-известните ни артисти, най-известните ни представители на културата, да занимават обществото. Не трябва по този начин да се подхожда, независимо кой от коя политическа партия е", каза още Борислав Гуцанов, БСП.

Инициативите в подкрепа на Александър Морфов продължават.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пьотр Нестеров с четвърта поредна победа на турнир по тенис в Египет
Пьотр Нестеров с четвърта поредна победа на турнир по тенис в Египет
Локомотив Пловдив привлече две млади българчета
Локомотив Пловдив привлече две млади българчета