НОВИНИ

Политика и бедствия: Действията на държавата и нуждите на засегнатите от пожара

Вера Александрова
от Вера Александрова
21:12, 20.07.2024
Чете се за: 05:25 мин.
Политика
Слушай новината

Днес президентът Румен Радев беше в една от най-тежко пострадалите от пожарите общини - Болярово. Той заяви, че държавата в лицето на своите институции трябва да покаже, че може да бъде напълно организирана и в подкрепа на хората. Лидери на "Продължаваме промяната" също дойдоха да се запознаят на място със ситуацията. Трагедията на пострадалите от пожарите хора стана повод за политически престрелки.

Президентът благодари на всички, които се борят с огъня в изключително тежката обстановка, че не допуснаха загуба на човешки живот.

"В момента все още е време за действие, има време за доклади и за анализи. Районът на Болярово е типичен пример как, когато се мобилизира държавата с цялата си мощ и всички институции работят координирано, може да се потушават и най-силните бедствия", подчерта президентът Румен Радев.

На призивите за свикване на КСНС Румен Радев напомни, че в Закона за защита при бедствия е ясно записано кои ведомства създават организация и кой контролира целия процес. Попита на основата на каква експертиза парламентът взе решение, с което задължи правителството да отдели средства за специализирана летателна техника за гасене на пожари и настоя за преразглеждането му.

"Като ме призовават за Консултативен съвет за национална сигурност, искам да питам - колко съвета ще трябва още да направя? Най-сетне да се чуят становищата и предложенията, защото на всеки съвет аз съм призовавал за хората. Знаете ли колко екипажа имаме подготвени? Два екипажа на "Кугър" и два на "Миг-17". Това са много сложни неща. Вместо да даваме стотици милиони за нова техника, нека минималната част от тези средства отидат към Военновъздушните сили", допълни Радев.

Лидерите на "Продължаваме промяната" рано тази сутрин са прелетели с малък самолет над опожарения Воден.

"Само с 8 малки самолетчета, като този с който летяхме, може да има много по-ранно идентифициране на пожари. И това не е сложна техника. В Европа го правят. Даже цената е много ниска", каза Кирил Петков - "Продължаваме промяната".

"Това, което видяхме сутринта тук, е, че фронтът е толкова голям, че е много трудно с каквато и техника да стоварите тук да се справите", смята Николай Денков - "Продължаваме промяната".

Кирил Петков смята, че имаме обучени пилоти и ако разполагахме със самолет, който да взима вода от близкия язовир, щетите щяха да са по-малки. Кметът на община Болярово заяви, че имат нужда от 20 фургона.

"В момента процесът не трябва да се политизира и пожарът да се използва за политически цели. Започнаха такива наченки в село Воден с доставянето на определени фургони на определени лица", подчерта Христо Христов – кмет на община Болярово.

Снощи председателят на ДПС дари две мобилни къщи на пострадали възрастни хора от Воден. Служебният премиер, който беше на мястото на друг голям пожар в Беклемето, коментира, че не е имало искане за доставяне на фургони за община Болярово, но имат готовност да предоставят.

"Не е имало такива заявки въобще. Никой не е заявил необходимост от жителите, от дом, че трябва да бъдат настанявани. В Агенция "Социално подпомагане" няма такива заявления. Въпреки това, ние чухме и ползвахме, че сме с кмета на Карлово тук и той каза, че ако има необходимост от такива фургони, те биха могли да бъдат предоставени", заяви Димитър Главчев - служебен министър-председател.

Президентът пък предложи да се използват фургони от бежанските центрове в Любимец и Елхово. На мястото на пожара държавният глава отказа да говори по политически теми. На въпрос за критиките на Делян Пеевски по негов адрес президентът Румен Радев каза:

"На дневен ред е справянето с природните бедствия, с политическите бедствия ще се занимаем на по-късен етап", подчерта държавният глава.

За третия мандат ще говори, когато приключи процедурата с втория.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте европейското първенство по лека атлетика за юноши и девойки в Банска Бистрица по БНТ 3
Гледайте европейското първенство по лека атлетика за юноши и девойки в Банска Бистрица по БНТ 3
Локомотив Пловдив стартира шампионата с минимален успех над Арда
Локомотив Пловдив стартира шампионата с минимален успех над Арда