НОВИНИ

Президентът за пожарите: Когато държавата се мобилизира, могат да се потушават бедствия

Време е за действия, а не за анализи, заяви Румен Радев

bnt avatar logo
от БНТ
09:20, 20.07.2024
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Държавата в лицето на своите институции трябва да покаже, че може да бъде напълно организирана и в подкрепа на хората. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев, който посети една от тежко засегнатитет от пожари общини - Болярово.

"Искам да благодаря на пожарникарите, военнослужещите, горските служители, стотиците доброволци и местната власт за това, че в тази сложна обстановка не са допуснали загуба на човешки живот".

В момента е време за действия, има време за доклади и анализи, а крайната оценка ще я дадат хората, комнтира президентът.

"Регионът на Болярово е типичен пример как като се мобилизира държавата с цялата си мощ и всички институции работят координирано, могат да се потушават бедствия, въпросът е времето, за което може да се постигне".

Кметът на Болярово обясни, че ситуацията в общината е изключително тежка, както и че е имало пропуски в синхронизацията между институциите за справяне с кризата. Призова пожарите да не се политизират:

"Започнаха такива наченки в село Воден с доставяне на определени фургони за определени лица. Помолих доставчиците - нека когато решим генерално проблема с 20 фургона за временно настаняване, тогава да бъдат доставени и да бъдат монтирани. В момента има нужда от спешна помощ за хората, които трябва да бъдат настанени временно и които трябва да бъдат устроени".

Обсъдено е откъде да се доставят фургони, като президентът е предложил те да дойдат от бежанските центрове в Любимец и Елхово, които в момента не са пълни.

"Те са оборудвани с фургони, които са абсолютно пригодени за първоначално настаняване. Очаквам това, което обсъдихме и предлагам на МВР, част от тези фургони да бъдат преотстъпени и доставени там, където има нужда".

На дневен ред е справянето с природните бедствия - с политическите ще се справим на по-късен етап - така президентът коментира политическата обстановка в страната. Оказа да говори за третия мандат преди изчерпването на втория.

На призива за свикване на КСНС Радев отговори: "Искам да питам колко съвета още трябва да направим за Българската армия и да се чуят най-после становищата вътре? Аз винаги съм призовавал на първо място за грижа за хората в армията".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Атанасов: Очевидно отиваме на следващи избори
Атанас Атанасов: Очевидно отиваме на следващи избори
Юноша на Локомотив София с тежка диагноза
Юноша на Локомотив София с тежка диагноза