НОВИНИ

Пореден протест във Варна срещу презастрояването на града

bnt avatar logo
от БНТ
21:46, 10.06.2021
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Тази вечер във Варна се състоя пореден протест срещу презастрояването в града.

Хората настояват да не се продават парцели в Морската градина, да се спрат строежите на високи сгради и да бъде поета отговорност за новопостроените. Те искат и оставката на главния архитект на Варна.

В протеста се включиха и представители на политически партии.

"Както виждате, във Варна изникват непрекъснато нови и огромни строителни чудовища, които буквално изяждат всяка свободна зелена площ, градинките. Един от големите проблеми е, че изчезва третият по големина парк във Варна, това е Жеравен връх. Искаме да се спре градоустройствената катастрофа, към която върви нашият град", заяви организаторът на протеста от сдружение "Варна диша" Милен Славов.

По-рано днес общински съветници и представители на местната организация на ГЕРБ обявиха, че строителството във Варна е определено в Общия устройствен план на града, приет през 2011 година. Според тях общинската администрация не може да отлага издаването на нови разрешителни, тъй като това би довело до санкции и неустойки.

"Хората, имащи основна отговорност към реституционния процес в държавата преди години, и то реализиран в реални граници на предишните собственици, не намериха за необходимо да намерят алтернатива, да предложат други терени, а извършиха реституцията в начина, в който всички я познаваме и в нас буди сериозно недоумение защо днес точно хората, които възстановиха тази собственост, протестират срещу частния инвеститорски процес", коментира административният секретар на ГЕРБ-Варна Павел Христов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново поражение за волейболистите, този път от Бразилия
Отново поражение за волейболистите, този път от Бразилия
Валежи и гръмотевични бури и в близките часове
Валежи и гръмотевични бури и в близките часове