НОВИНИ

Български и румънски туристи чакаха с часове на граничен пункт "Кулата"

bnt avatar logo
от БНТ
21:23, 10.06.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Колони от автомобили и натоварен трафик на граничен пункт "Кулата". Десетки български и румънски туристи, тръгнали на почивка в Гърция, отново се наложи да чакат около час, за да преминат през граничния пункт в следобедните часове.

Причината за забавеното преминаване е проверката на документите от страна на гръцките власти. Те продължават да изискват от всички пътуващи с леки коли или автобуси попълнени формуляри за пътуване, както и отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди влизането на територията на Гърция или сертификат за ваксинация срещу COVID-19. В страната може да се влезе и с документ за преболедуване на коронавирус.

От началото на седмицата здравните власти в Гърция обявиха, че през граничните пунктове ще се допускат да преминават и лица с отрицателен бърз антигенен тест. Резултатът от бързия тест обаче ще бъде признаван само, ако е качен в Цифровия сертификат, одобрен от ЕС. За България той се издава на сайта www.his.bg. Към момента обаче системата няма опция да бъде издаден сертификат след направен бърз антигенен тест.

"С тия PCR-и какво да очакваш. Дали имаш ваксина, дали нямаш - абсолютно едно и също. Който няма ваксина, 3 минути повече чака, бърз тест и хайде. Тия хора с ваксините, висят като нас. Миналата седмица - 3 часа", коментира пътуващ.

"Не минаваме за първи път, тази година 6 - 7 пъти минавам, колкото повече туристи има, толкова повече се забавят, просто не им се работи на хората", каза друг.

"Не е нормално, явно сега като с тези PCR тестове повече хора тестват и минава повече време", допълни трети.

-БНТ: Накъде сте тръгнали вие?

"На почивка, ако знаехме каква е опашката, нямаше да тръгнем", отговори той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валежи и гръмотевични бури и в близките часове
Валежи и гръмотевични бури и в близките часове
Байдън се срещна на четири очи с Борис Джонсън
Байдън се срещна на четири очи с Борис Джонсън