НОВИНИ

Поредна нощ на размяна на удари между Израел и Хизбула

Около 5 изстреляни от Ливан ракети са преминали над територията на страната

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
05:53, 08.10.2024 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Сирени за въздушна тревога прозвучаха над централната част на Израел. Около 5 изстреляни от Ливан ракети са преминали над територията на страната.

Според израелските военни някои от ракетите са били прехванати от израелската противовъздушна отбрана, а останалите са паднали в незаселени райони.

Няма промени в указанията на вътрешното командване на Израел. В изявление ливанската групировка Хизбула съобщи, че е предприела ракетна операция, насочена срещу израелското военно разузнаване в близост до Тел Авив. Експлозии и над крайбрежния ливански град Тир.

Израелската армия по-рано предупреди жителите да избягват плажа и лодки на брега до второ нареждане. Израел обяви, че се готви да разшири действията си към южните крайбрежни райони на Ливан.

"Подкрепяме правото на Израел да унищожава инфраструктура на Хизбула, но очакваме да спазва международното хуманитарно право и да минимизира жертвите сред мирното население. В постоянен дипломатически контакт сме с ливанските лидери - не мога да ви кажа с кого и кога, но това продължава от известно време. Осъществихме редица дипломатически контакти през уикенда, но нека бъде ясно - решение на политическата криза в Ливан не може и не трябва да бъде продиктувано от Съединените щати. Това са решения, които Ливан трябва да вземе", заяви Матю Милър, говорител на Държавния департамент.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След мъгливото утро - следобед ще бъде слънчево
След мъгливото утро - следобед ще бъде слънчево
НЗОК решава за договора на Михайлов
НЗОК решава за договора на Михайлов