НОВИНИ

Посланикът на Беларус бе извикан в МВнР

Александър Марков
от Александър Марков
14:00, 25.05.2021 (обновена)
Чете се за: 01:30 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

По указание на министъра на външните работи посланикът на Беларус Александър Лукашевич беше извикан за спешна среща в Министерството на външните работи на България.

На срещата бяха поискани обяснения относно насилственото приземяване на гражданския полет на 23 май в Минск, както и за последвалия арест на беларуския опозиционен журналист Роман Протасевич.

Самопризнания или принуда? Беларус разпространи видео на арестувания журналист

Представеното от беларуския посланик обяснение по отношение на ситуацията не бе прието като основателно от българска страна. На срещата беше подчертано и намерението на българската страна да подкрепи искането за незабавно и бързо разследване на случая от Международната организация за гражданска авиация.

МВнР цитира и позицията на извънредния ЕС от снощи, че действията на беларуските власти са абсолютно неприемливи и окачествени като: „грубо нарушение на правилата на международното въздухоплаване". На съвета вчера България неколкократно е призовала за незабавното освобождаване на арестувания журналист.

В рамките на разговора българската страна неколкократно призова за незабавното освобождаване на арестувания журналист и за внимателна оценка на отрицателните последици за отношенията на Беларус с ЕС.

Посланик Лукашевич пое ангажимент да предаде изразената от българска страна позиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НСИ търси допълнителни преброители и контрольори
НСИ търси допълнителни преброители и контрольори
Иван Петков: Амбицията ни е отново да спечелим Златната европейска лига
Иван Петков: Амбицията ни е отново да спечелим Златната европейска лига