НОВИНИ

Пострадалият французин в района на Седемте рилски езера е с тежки травми, но няма опасност за живота му

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Станислава Христова
08:45, 25.05.2024 (обновена)
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Френски турист пострада тежко в района на Седемте рилски езера вчера. Мъжът, който тръгнал сам да катери Чочов връх, е с множество травми. Спасен е след тежка акция на планинските спасители от Дупница и с помощта на военен хеликоптер "Кугър", който го е транспортирал до университетската болница "Свети Георги" в Пловдив.

Инцидентът, при който е пострадал 39-годишния французин, става вчера. Малко преди обяд, турист чува викове за помощ, които идват от района на езерото "Бъбрека". Подава информация на телефон 112 и на служителите на лифта в района на Седемте рилски езера.

Към мястото на инцидента се насочва Емил Павлов от Планинската спасителна служба в Дупница:

"Мъглата беше гъста, имаше видимост около 5-10 метра. Викайки в отговор на слабите викове се опитвах да се насоча от къде идват. И понеже бяха много слаби, а мъглата създава илюзия, че идват от всякъде, ми се стори че идват от към Чочов връх. Насочих се към него, но когато започнах да го изкачвам, вече не чувах виковете за помощ."

След продължително издирвате, туристът е открит от планинския спасител в падина, в подножието на върха, а към мястото на инцидента, което е трудно достъпно, се насочват още десетина души от отряда на ПСС в Дупница.

Емил Павлов, ПСС-Дупница: "Беше с травми по двете ръце, единия крак, травма на главата, на гърба, болки в корема. И беше в хипотермия. Той е тръгнал да прави едно обкатерване там по отвеса на Чочов връх, паднал е от както той ми посочи мястото, някъде от около 30 метра падане, просто невероятно, не познавам късметлия да остане жив след такова падане."

Заради тежкото състояние на пострадалия е взето решение да се потърси съдействието на военен хеликоптер за транспортирането му до болнично заведение.

Емил Павлов, ПСС-Дупница: "Имахме огромния късмет, че мъглата се разсея, целия ден беше гъста мъгла, точно когато го свалихме, мъглата се вдигна за малко, позволи на екипа с хеликоптера да влезе под ниската облачност и да успее да поеме пострадалия."

39-годишният французин е настанен за лечение в Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив.

"Транспортиран е с военен хеликоптер от авиобаза "Крумово" в невероятно тежко и трудно време, привечер, когато каца машината, в Пловдив се изливаше проливен дъжд с градушка. Пациентът е опериран в неврохирургична клиника, относно нараняванията и травмите на гръбначния стълб, в стабилно общо състояние е", обясни доц. д-р Кирил Атлиев - началник на Спешното отделение към УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив.

Заради тежките счупвания, на пострадалия мъж предстоят още операции, добавиха от болницата.

По темата работиха: Станислава Христова, Галена Паскова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каква е причината за по-скъпите годишни технически прегледи на автомобилите?
Каква е причината за по-скъпите годишни технически прегледи на автомобилите?
ЕС с реакция за премахването на шамандурите по речната граница между Русия и Естония
ЕС с реакция за премахването на шамандурите по речната граница между Русия и Естония