НОВИНИ

Пожар в Русенската опера. Запалил се е покривът, няма пострадали хора

bnt avatar logo
от БНТ
16:18, 06.07.2020 (обновена)
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Пожар в Русенката опера. Покривът на сградата се е запалил по време на ремонтни дейности.

Няма пострадали. В Операта по това време са били четирима строители и администрацията. Изведени са навреме, двама от тях - с пожарникарска стълба.

Пожарът е възникнал в ранния следобед, някъде след 15 ч.

Преди седмица, по време на проливните дъждове, покривът протече и преди 2-3 дни започна ремонт. По непотвърдена информация майсторите са използвали горелка при лепенето на изолационния материал.

Хора, които са били по това време в района, казаха, че са чули викове за помощ, а също и че пожарната много бързо е пристигнала на мястото. Щетите тепърва ще се изясняват.

Спасимир Димитров, директор на Дирекция "Управление при кризи": Имало е двама работници, които са евакуирани с пожарникарска стълба. Не са увредени, нямат поражения.

Иван Кюркчиев, директор на Русенската опера: От тази страна, която се вижда, има костюми, които никога няма да използваме от преди 30-40 години. Най-отгоре има триъгълно образувание, което е над арлекина. Тея дъски са сигурно пламнали. Аз се моля да не е пламнал арлекина, защото на арлекина, това са старите греди, от 56-та година, на които се държат чигите.

По разпореждане на министър Боил Банов, за Русе пътува заместник-министърът на културата Румен Димитров. Той ще огледа на място заедно с директора на Държавната опера в Русе Иван Кюркчиев, щетите, нанесени от пожара, на покривната конструкция.

В разговор с компетентните органи ще бъдат обсъдени възможностите и начините за възстановяване на Русенската опера след инцидента.

Автор: Теодор Стамболиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Археолози ще наблюдават изграждането на водния цикъл в Тутракан
Археолози ще наблюдават изграждането на водния цикъл в Тутракан
Работодателите у нас почти не наемат хора със слухово-зрително заболяване
Работодателите у нас почти не наемат хора със слухово-зрително заболяване