Правителството на Косово падна след вот на недоверие

от Деян Йотов
19:38, 26.03.2020
Чете се за: 00:48 мин.
Политика

Косово е на път да остане без парламент и титулярно правителство в разгара на пандемията от коронавируса.

Политическите спорове в Прищина надделяха над призивите на гражданите за единство на държавните институции. Късно снощи премиерът Албин Курти беше свален с вот на недоверие. В страната заразените са 71, един е починал от COVID-19.

Коалиционното правителство, начело с Албин Курти, оцеля едва 50 дни. Вотът на недоверие беше поискан от по-малкия коалиционен партньор - заради отказа на премиера да обяви извънредно положение заради коронавируса и критиките от Вашингтон за само частичната отмяна на митата върху сръбските стоки, което пречи на диалога с Белград.

Арбен Гаши, Демократична лига на Косово: С бездействие и неконструктивни позиции спрямо стратегическите ни съюзници премиерът направи невъзможно това правителство да съществува.

Албин Курти, министър-председател на Косово: Този вот цели да остави народа без реформистко правителство, което да се бори срещу корупцията. И то насред пандемията от коронавируса.

Курти е против извънредно положение, защото така властта ще бъде съсредоточена в ръцете на "корумпирания" според него президент Хашим Тачи. Вместо това премиерът се опита да въведе частична забрана за излизане на открито. Но Тачи призова гражданите да не изпълняват незаконната в отсъствие на извънредно положение заповед.

Съединените щати приветстваха вота на недоверие, Европейският съюз беше за запазване на функционираща власт в Косово в условията на пандемия. Но Курти получи само 32 гласа подкрепа срещу 84.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Екатерина Захариева: Една от горещите точки в момента е границата България-Турция
Екатерина Захариева: Една от горещите точки в момента е границата България-Турция
Община Габрово предоставя грижа за самотни възрастни хора
Община Габрово предоставя грижа за самотни възрастни хора