НОВИНИ

Празник в изолация: Как балетните артисти у нас отбелязаха Международния ден на балета

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
20:43, 29.04.2020
Чете се за: 01:16 мин.
Култура

Днес е Международният ден на балета. Обичайно всички балетни трупи отбелязват празника с нови постановки. Тази година коронавирусът осуети тези планове.

У нас балетната Държавна опера - Стара Загора е трупата с най-много чужденци - цели 30 от 11 националности. Всички те остават изолирани тук в България, далеч от семейството.

Клара Ферер е от Барселона. Идва в България през февруари, за да се присъедини към балетната трупа в Стара Загора. Месец по-късно извънредното положение у нас и отрязва обратния път към дома.

Клара, Барселона: Близките ми знаят, че тук ситуацията е по-добра, отколкото в Испания, защото там закъсняха с мерките. Доволни са, че съм тук. Правим си видео разговори и си говорим.

За балетните артисти затварянето на театрите променя ежедневието драстично.

Клара, Барселона: Липсва ми сцената, залата и нашите педагози, които да са до нас и да ни правят забележки. Вкъщи например не мога да скачам, защото подът е лош за танцуване. Разбира се, правя опити, но не е същото.


Примабалерината Анелия Димитрова намира начин да поддържа ежедневието си колкото е възможно по-близко до нормалното.


Aнелия Димитрова: Прекарвам времето си стараейки се поддържам форма, доколкото е възможно. Превърнала съм кухнята си в една импровизирана балетна зала - използвам плота в кухнята си за една импровизирана станка.

Анелия се опитва да гледа философски на ситуацията и си дава сметка, че за колегите й от чужбина раздялата с близките в момента е още по-мъчителна.

Aнелия Димитрова: Те за съжаление са още по-ощетени от тази гледна точка. Тяхното семейство в момента сме ние - колегите са превърнахме в една малка фамилия.


Тази вечер Анелия трябваше да покаже за първи път пред публика най-новата си балетна роля - на принцеса Аврора от Спящата красавица. Премиерата обаче е отложена за неопределеното бъдеще.


Aнелия Димитрова: Аз разочарованието мисля, че вече го преживях още в началото. Трябваха ми няколко дни да се преборя със себе си. Постоянно си повтарях, че да не съжалявам толкова много, защото все пак и много други хора се сблъскват с подобен тип разочарования - всеки се е подготвил за нещо, всеки е работил за нещо.


Балетните артисти в Стара Загора ще посрещнат празника си тази вечер виртуално. Ще си направят видео разговор и ще си честитят пред мониторите и с надеждата скоро отново да обуят палците си и да се срещнат на сцената.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичното 51 СУ отбеляза патронния си празник онлайн
Столичното 51 СУ отбеляза патронния си празник онлайн
БНТ влезе в зоната на COVID-19
БНТ влезе в зоната на COVID-19